Szolgáltatók A Samsung a legnagyobb félvezető vásárló, de szorongatják a kínaik

A Samsung a legnagyobb félvezető vásárló, de szorongatják a kínaik

MTI | 2019.02.08 15:08

A Samsung a legnagyobb félvezető vásárló, de szorongatják a kínaik

A Samsung Electronics Co. dél-koreai elektronikai konszern volt immár a második éve a világ legnagyobb félvezető áramkör vásárlója tavaly, bár részesedése a kínai cégek előretörése miatt némileg csökkent.

Hirdetés

A Gartner amerikai piackutató cég kimutatásai szerint a dél-koreai technológiai óriás 43,4 milliárd dollár értékben vásárolt félvezető alkatrészeket tavaly, 7,5 százalékkal többet az előző évinél. A második legnagyobb félvezető felvásárlónak az Apple bizonyult 41,9 milliárd dollárral, a harmadiknak pedig a kínai Huawei 21,1 milliárd dollárral.

A Samsung felvásárlóként szerzett részesedése a félvezető piacon megnövekedett vásárlásai ellenére is 9,1 százalékra csökkent 2018-ban a 2017-es 9,6 százalékról, elsősorban a kínai elektronikai óriások, a Huawei és a Lenovo előretörése miatt.

A legnagyobb tíz vásárló között 2018-ban már négy kínai vállalat szerepelt, a Huawei, a Lenovo, a BBK Electronics és a Xiaomi, míg egy évvel korábban három. A Huawei 45 százalékkal növelte vásárlásait tavaly, így léphetett előre a Dell és a Lenovo cégeket megelőzve a harmadik helyre – írja a Gartner elemzése.

A tíz legnagyobb félvezető vásárló közül két cég esett ki tavaly, a dél-koreai LG Electronics és a japán Sony. Helyüket az amerikai Kingston Technology és a kínai Xiaomi foglalta el. A Xiaomi nyolc helyet lépett előre a rangsorban, így szerezte meg a tizedik legnagyobb vásárlónak kijáró helyezést. Vásárlásait 2,7 milliárd dollárral, 63 százalékkal növelte tavaly a 2017-eshez képest.

Kiemelt Partnereink