Szolgáltatók Aránytalanul nagyok a bérterhek, nem tudnak érdemben emelni a kkv-k

Aránytalanul nagyok a bérterhek, nem tudnak érdemben emelni a kkv-k

MTI | 2018.01.23 09:01

Aránytalanul nagyok a bérterhek, nem tudnak érdemben emelni a kkv-k

A közép- és kisvállalkozások versenyképessé tételéhez meg kell teremteni azt a környezetet, amelyben a magyar életszínvonalhoz és árakhoz viszonyítva elégedett lehet a fizetésével a munkavállaló – jelentette ki Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke.

Hirdetés

A kis- és középvállalati szektor képviselői közül is egyre többen vannak jelen a külpiacon, a lemaradásuk azonban még mindig igen nagy. A Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, Vadász György szerint a munkaerőhiány sok problémát okoz a vállalkozásoknak, ám ez csak egy azon kihívások közül, amelyekkel küzdenek – írja a Világgazdaság.

Két negatívuma van az adórendszernek, ami a kkv-kat érinti. Az egyik az adminisztrációs terhek nagy és kedvezőtlen mértéke. A másik a bérterhek aránytalansága.

Ha összességében nézzük az adóterheket, azt látjuk, hogy közel azonos szinten vannak az uniós átlaggal. A bérterhek viszont aránytalanul nagyok nálunk. Azt kell mondanom, ha a munkavállaló keres bruttó 200 ezer forintot, az a vállalkozásnak 247 ezer forintjába kerül, a dolgozó azonban csak (családi adókedvezmény nélkül) 133 ezer forintot kap meg. Ekkora terhekkel nem tud érdemben bért növelni egy kisvállalkozás, amikor a többségüknek köztudottan alacsonyabb a jövedelemtermelő képessége – hangsúlyozta az iparszövetség elnöke.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban Vadász György úgy vélte, "egy alapos, átfogó programra lenne szükség, hogy kereslet és kínálat a munkaerőpiacon is találkozzon". "Egy ilyen kis országban ne legyenek ilyen hatalmas különbségek egyes területek között – tette hozzá.

A bankok növekvő bizalma, a csökkenő hitelkamatok és az állami garanciavállalási háttér nagy segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy forráshoz jussanak és fejlesszenek.

(Fotó: MTI)


Kiemelt Partnereink