Gyártósor Nők részvételével sikeresebb a termelés

Nők részvételével sikeresebb a termelés

Gégény István | 2015.04.24 12:26

Nők részvételével sikeresebb a termelés

Alárendeltség helyett együttműködés, diszkrimináció helyett a két nem viszonyának rendezése - e vezérgondolatok mentén zajlott április 23-án a Nők a műszaki pályán (?) című konferencia.

Hirdetés

Zsúfolásig megtelt a győri iparkamara emeleti előadóterme a helyi HR Klub által szervezett rendezvény alkalmából. Bár sokakat érdekelt a megjelölt téma, a hivatalból megjelenteken - előadókon, újságírókon - kívül szemmel láthatóan szinte csupán hölgyek érezték megszólítva magukat. Pedig a problémakör jó ideje napirenden van a közbeszédben, s egyre aktuálisabb lenne gyógyírt találni arra a társadalmi feszültségre, ami a nemek eltérő kezeléséből fakad. Ehhez pedig a nők önmagukban kevesek, így legfeljebb önmagukkal folytathatnak párbeszédet.

Az Audi Hungaria részéről Németh Kinga tartott előadást - a hallgatóság soraiban a női nem dominált

Meglepő-e, hogy például Győr-Moson-Sopron megyében átlagosan 17,6 százalékkal kevesebbet keresnek a nők a férfiaknál? Ugye nyilvánvaló, hogy a többség a vezető, karrier kifejezések esetén rögtön férfiakra asszociál? Ki ne hinné el, hogy a műszaki pályán a legkevesebb a nők aránya a munkaerő-piaci szektorok közül? Csupán néhány adatszerű felvetést ragadtunk ki az előadások gondolataiból, amelyek azt mutatják, bőven van még tennivaló az ügyben.

Baráth Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem docense úgy látja, sok falat le kell még dönteni

Itt olvasható például a szakportálunk által néhány napja indított Techtogether blog egyik bejegyzése, amelyben a mérnöki pályára készülő ifjú hölgy egyértelműen leszögezi: a tipikus férfias gondolkodással szemben nem csupán a rajtrácsnál van szükség nőkre a motorsportban. Erre rímelt Baráth Erzsébet egyetemi docens előadása is, aki szerint nem is volt olyan rég, amikor még azt is megkérdőjelezte a társadalom, vajon van-e egy nőnek akkora intellektuális kapacitása, amely elegendő egy egyetemi diploma megszerzéséhez. Ezen persze már túl vagyunk, de hasonló falakat szükséges még ma is áttörni ahhoz, hogy ne érje jogtalan hátrány egyik nemet sem.

Major Ernő, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője szerint a nők nem tudnak kevesebbet a férfiaknál, sőt, bármit el tudnak érni, ha azt akarják. Ezzel a gondolattal a nehéz fizikai munka kapcsán egyszerű lenne vitába szállni, azzal viszont nem szükséges polemizálni, hogy a női karrierépítés során megkerülhetetlen az előadó által "biológiai kötelesség" hívószóval emlegetett anyaság témája. Baráth Erzsébet és Major Ernő egyetértésben szólt arról, hogy a két nemet nem hasonlítgatni kellene egymáshoz, hanem összebékíteni őket, megengedve, hogy mindenki a helyére kerüljön.

Major Ernő dicséret mellett kritikát is megfogalmazott a nők munkaerő-piaci szerepvállalása kapcsán

Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyi referenseinek vezetője nagy értéknek tartotta a nők jelenlétét a vállalatoknál, mivel gyakran más oldalról közelítik meg ugyanazt a problémát, ez pedig sikeresebb működést eredményez. A győri négykarikás vállalat menedzsmentjének jelenleg 12 százalékát adják a nők, akik száma az elmúlt 10 évben 10 főről 31-re emelkedett. A fizikai munkaterületeken 6 százalék, a szellemi foglalkozásúak körében 20,8 százalék a hölgyek aránya. Németh Kinga szerint sok pozitív tapasztalatot gyűjtöttek a nők termelésben való részvételét illetően, ám azt is látják, hogy elébe kell menniük az e téren való fejlődésnek. Sok nő nem is gondolná, hogy helye lenne a járműiparban, ezért maga az Audi Hungaria indult el a nők felé. Utánpótlás képzésével, cégen belüli karrierépítési lehetőségekkel ösztönzik a női munkaerő arányának növelését: jelenleg 10-11 százalék között mozog ez a mutató a több mint 11 ezer munkatársat foglalkoztató autógyár teljes kollektívájában.

Konczosné Szombathelyi Márta, a rendezvény házigazdája szerint nyitott kérdés, hogy szükség van-e több nőre a műszaki pályán

Az elhangzottak szerint tehát a járműipar egyértelműen jól jár a női munkaerő alkalmazásával, ám a létező előítéletek és berögződések miatt magunknak a cégeknek is proaktívan tenniük kell azért, hogy bátrabban induljanak el a hölgyek a sokuk számára még ismeretlen, új világ felé.

Kiemelt Partnereink