Gyártósor Nincs automatizálás megfelelő tárolóládák nélkül

Nincs automatizálás megfelelő tárolóládák nélkül

autopro.hu/V.M. | 2021.12.16 07:17

Nincs automatizálás megfelelő tárolóládák nélkül

Fotó: ORBIS Corporation

Az e-kereskedelem, a növekvő vásárlói igények és a munkaerőhiány mind egy irányba mutatnak: a raktárak automatizálása felé. Az automata anyagmozgató rendszerek működése azonban nem volna lehetséges a strapabíró és egyedi követelményeknek megfelelő tároló ládák nélkül.

Hirdetés

„Az automatizált rendszerekhez tervezett tárolók az anyagmozgatás egy egyre fontosabbá váló területe, különösen az automatizált elosztóközpontok és raktárak terjedése miatt” – mondta el Bob Peterson, a tárolóládákat gyártó Orbis marketing alelnöke a Logistics Management szakportálnak nyilatkozva.

Ma már alig néhány iparág logisztikájában nincs szükség automatizálásra és ahhoz illeszkedő tárolóládákra. A ládákat gyakran az egyedi igényekhez igazítják gyártóik dizájn, méret és anyagválasztás tekintetében egyaránt. Ezzel teszik lehetővé megrendelőiknek, hogy automata rendszereik fennakadások nélkül működhessenek.

Ken Beckerman, a tárolóládákat is gyártó Flexconn elnöke szerint az egyedi igényekre szabott ládákkal szemben támasztott követelmények egyre nagyobbak. A cél jellemzően a ládák hozzáigazítása, „ahelyett, hogy az automatizált rendszert változtatnák meg. Próbálunk kaméleonként viselkedni a (raktár)térben.”

A ládák testreszabása máshol költségmegtakarítást is jelenthet. Egy ügyfelének a Flexconn olyan ládát tervezett, aminek anyaga csökkentette a tűzveszélyt. „Ettől függetlenül szükségük volt tűzoltó rendszerre, de ezzel az extra dizájnelemmel több millió dollárt takarítottak meg.”

Van, ami nem változik

Bár a ládák sok jellemzőjét lehet egyedi igényekhez szabni, vannak olyanok, amik állandónak mondhatóak. Ilyen például a láda aljának sima felszíne vagy a megfelelő hossz-szélesség-magasság arány, ami a stabilitás megőrzésében játszik fontos szerepet. A ládáknak legalább olyan hosszúnak kell lennie, mint amilyen magas a faluk. A nagy méretpontosság szintén általános jellemző, mivel ez garantálja az automatizált rendszerekben való zökkenőmentes kezelésüket.

A nagy ellenállóságot már említeni sem kell. A ládákat néha csúszdákon vezetik végig, van, hogy egymásnak ütköznek, és néha le is ejtik őket. Különösen nagy igénybevétel esetén a ládák gyártói speciális adalékokat keverhetnek a műanyag konténerek anyagába. A Flexconn például egy olyan műanyaggal kezdett dolgozni, ami a sztenderd változatánál ötször erősebb. „Nagy tömegekkel és nagy igénybevétellel jellemezhető szituációkban (ezek) a ládák megakadályozzák a repedést és a sérüléseket” – mondta el Beckerman.

Nem szabad átugrani a tesztelést

A tárolóláda-gyártók egyetértenek a befektetést megelőző tesztelés fontosságában. „Mindig azt tanácsoljuk ügyfeleinknek, hogy küldjenek mintát termékeikből, hogy (azokkal) tesztelhessük a szóba jövő tárolókat” – fogalmazott Ed Granger, a Quantum Storage Solutions értékesítési vezetője. Ha például nem bizonyul elég ellenállónak a konténer, egy adalékanyag hozzáadása lehet a megoldás. „Ez növeli a költséget, ezért biztosak akarunk lenni abban, hogy feltétlenül szükséges” folytatta Granger.

Bár a tesztelés időben elhúzhatja az új automata rendszer beüzemelését, véd attól, hogy rossz ládákat válasszunk, amiket aztán költséges módon le kell cserélni. A rosszul megválasztott ládák emellett több problémán keresztül is költségnövekedést okozhatnak. Ilyen például a terméksérülés, a rossz helykihasználás, a magas kezelési költségek, az automata rendszer meghibásodásai, illetve a munkavállalók megsérülése.

„Az automatizált rendszerekben nincs sok tolerancia(…), szóval életbe vágó, hogy a megfelelő konténert a megfelelő alkalmazásban használjuk” – húzta alá Beckerman.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink