Gyártósor Megoldás születhet a visszahívások elkerülésére

Megoldás születhet a visszahívások elkerülésére

autopro.hu/P.B. | 2021.08.28 12:20

Megoldás születhet a visszahívások elkerülésére

Fotó: Ford Media Center

A Ford egyik korábbi dolgozója saját cégével fejlesztett megoldást arra, hogy a gyártóknak ne kelljen visszahívniuk az autóikat egy esetleges meghibásodás alkalmával. Ezt a természetesen a modern technológia segítségével valósítanák meg.

Hirdetés

Jeff Trumble szereti azt mondani, hogy a Ford gyártósorai mellett nőtt fel. Van ebben igazság, hiszen 18 évesen kezdett el az amerikai OEM-nél dolgozni, és a gyártósorok mellől egészen menedzseri pozícióig jutott. Egy idő után aztán otthagyta a céget, és alapított egy sajátot – Trumple Inc. néven -, mellyel olyan technológiát fejlesztett ki, amivel nemcsak az lehetséges, hogy időben, a hibák előtt visszahívhassák az autókat, hanem az is, hogy visszahívás nélkül oldják meg a problémát.

A technológia neve Reveal. Ez egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver, amely a gyártógépek által végzett minden ciklusra figyel, és megkeresi az esetleg hiba, probléma egyetlen nyomát - a változékonyságot.

A 20. század végén kifejlesztett rendszerekkel ellentétben - amelyek lehetővé tették a szerelőmunkások számára, hogy meghúzzák a zsinórt, és megállítsák a gyártósort, amikor hibát észleltek -, a Reveal célja a hibák menet közbeni felderítése és kijavítása.

Az állásidő egyenlő a veszteséggel

Az a cél, hogy a gyártósor soha ne álljon meg, ez növeli a jövedelmezőséget - magyarázta Trumble. „Automatizáltuk ezt a kihívást a változékonyság szabályozása érdekében. A számítógépes információs technológia az összes csatlakoztatott berendezés összes mutatóját megvizsgálja.

A Reveal nem igényel komolyabb telepítést. Trumble szerint az érzékelők már megtalálhatók a gyári berendezésekben, és minden motor, hőmérséklet és nyomás elérhető a PLC-kben. Amikor összekapcsolják ezeket a vezérlőket, az összes adat egy központi adatbázisba kerül. A Reveal tulajdonképpen a már meglévő adatokból és fejlesztésekből profitál, nem követel meg újabb fejlesztéseket.

Már tesztelték is

A Revealt már több gyárban is kipróbálták: a Magna hat üzemében, a Ford egyik motorgyárában, valamint a Stellantis egyik gyárában is – írja a Forbes.

A Reveal valóban úgy lett megtervezve, hogy annak használata és megértése nem igényel számítógépes, adatelemző vagy adatbányászati készségeket, mivel a legtöbb operátor egyszerűen túl elfoglalt, és mások nem biztos, hogy rendelkeznek oktatási alapokkal ahhoz, hogy meglegyenek a megfelelő készségei - mondta Trumble, aki nemcsak a gyárban készülő termékek minőségén, hanem a gyárban dolgozók munkájának körülményein is javítani szeretne.

Kiemelt Partnereink