Gyártósor Megállás nélkül fejlesztenek az SMC-nél

Megállás nélkül fejlesztenek az SMC-nél

Pörge Béla | 2021.12.28 08:20

Megállás nélkül fejlesztenek az SMC-nél

Fotó: SMC

Fenyő András, az SMC ügyvezetője foglalta össze lapunknak a vállalat idei évét. Az SMC számára mozgalmasan telt az év, sokat lépett előre a vállalat az online tanfolyamok terén, de az alkatrész-ellátás nehézségei hozzájuk is begyűrűztek.

Hirdetés

- Hogyan teljesített az idei évben az SMC?

- Bár az üzleti évünket csak jövő márciusban zárjuk, alapvetően elégedettek vagyunk az eddigi eredményeinkkel. Mint mindenki, a járvány megjelenése óta mi is jelentős változásokkal szembesültünk, melyeket partnereinkkel aktívan együttműködve sikerrel kezeltünk. A vírus mellett időközben más jellegű korlátok is nehézségeket okoznak a piacokon – gondoljunk csak a COVID mellé begyűrűző, mára az élet szinte minden területére hatással lévő globális ellátási láncok nehézségeire. Az új kihívások gyakran új megoldásokat igényelnek, amelyek inspirálóan hatnak ránk, és felkészültebbé tesznek minket. Globális, stabil hátterünkkel, kiváló, innovatív termékeinkkel és nagyszerű csapatunkkal továbbra is bizakodóak vagyunk.

- Mi volt a cég számára a legfontosabb esemény az évben?

- Több területet is érdemes megemlíteni. Sok partnerünknél számos régóta tartó közös fejlesztés új fontos szakaszba lépett, valamint érdekes, új fejlesztési feladatba kezdtek velünk. Vevőink töretlen bizalmának köszönhetően az elmúlt időszakban is számos érdekes projektben vettünk részt, és bár a kialakult vírushelyzet miatt a működési feltételek sokszor jelentősen megváltoztak, a cél megmaradt: a mindenkori vevői igénynek legmegfelelőbb megoldás közös megtalálása és megvalósítása.

Emellett kiemelném az oktatások és online szakmai tudásmegosztás területén tett lépéseinket. A megváltozott munkakörülményekhez és igényekhez igazodva weblapunkon elindítottuk a Digitális tudásmegosztás oldalt, mellyel nemcsak partnereinknek tudunk hatékony online támogatást nyújtani ebben a pandémiás helyzetben, hanem a közoktatás szereplői és más szakmai érdeklődők számára is. Folyamatosan készítjük különféle ipari újdonságokat és technológiákat bemutató webinár előadásainkat, melyek ugyancsak elérhetők weboldalunkon. Ugyanitt témakörök szerint rendezett szakmai információkhoz juthatnak az érdeklődők. Érdemes vissza-vissza látogatni hozzánk, hiszen tudástárunk bővül.

Folyamatosan fejlesztjük oktatástechnikai anyagainkat annak érdekében, hogy a legmodernebb ipari technológiákkal találkozhassanak a közoktatásban és a felnőttoktatásban tanulni vágyók. A magas érdeklődés és sok pozitív visszajelzés igazolják törekvésünket és bátorítást ad a további munkához.

Idén is részt vettünk a Techtogether szakmai rendezvényen. A versenyhez érdekes feladatokkal, a győztes csapatok jutalmazásához hasznos díjakkal járultunk. Végül örömünkre szolgált, hogy idén is ellátogathattunk több pályaorientációs napra, ezzel is segítve a jövő nemzedékét a műszaki pályák alaposabb megismerésében és megkedvelésében.

- Milyen fejlesztéseket hajtottak végre?

- Az SMC-nél folyamatosan fejlesztünk. Amit itt kiemelnék: jelenleg egy hazai telephely fejlesztés előkészítésén dolgozunk, melyet a következő időszakban szeretnénk megvalósítani.

- Érinti az SMC működését a chiphiány és a nyersanyaghiány? Ha igen, hogyan?

- Természetesen valamilyen formában ez nálunk és a beszállítóinknál is egyre inkább megjelenik, de globális szervezetként komoly erőforrásokat tudunk megmozgatni a nehézségek áthidalására. Az SMC rendelkezik BCP-vel, amihez kiváló, stabil hátteret biztosítanak globálisan működő gyártóüzemeink és ellátási láncunk. Az SMC struktúrái a megszokott módon működnek, globális készleteink hozzáférhetőek. Ugyanakkor nem tudjuk függetleníteni magunkat a beszállítóinktól. Tovább tarthat a pontos szállítási határidők tisztázása a megszokottnál, és csúszások is előfordulhatnak. Figyelemmel kell lennünk a vevőinket érintő hatásokra is. Az alkatrész- és nyersanyaghiány miatt ők is kényszerpályán mozognak. Törekszünk arra, hogy átláthatóan és proaktívan kommunikáljunk velük, így együttműködve mindig megtaláljuk a kölcsönösen legmegfelelőbb megoldást.

- Mennyire Ipar 4.0-ás a vállalat működése? Milyen termékeket kínálnak ezen a területen?

- Világszerte megtalálható gyártóüzemeinkben folyamatosan alkalmazzuk a legkorszerűbb előremutató megoldásokat. Az SMC Magyarországon ugyanakkor alapvetően kereskedelemmel, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozik, így nálunk az Ipar 4.0 jellemzően az általunk kínált termékek és megoldások dimenziójában értelmezhető. Természetesen már hazánkban is alkalmazunk korszerű megoldásokat többek között a logisztika és raktár területén.

Vezető automatizálási cégként számos innovatív termékeket és megoldást fejlesztünk és kínálunk vevőink Ipar 4.0 alkalmazásaihoz:

Gyártunk termékeket az OT (Operational Technology) területére. Mérőműszereink (nyomáskapcsolók, nyomásszenzorok, áramlásmérők és kapcsolók, stb.) jól illeszthetők a különböző terepi buszrendszerekhez (például Profinet, Ethernet/IP, EtherCAT). Szelepszigeteink megfelelnek a legkorszerűbb ipari hálózatok elvárásainak. Az EX600-as családunk emellett adatgyűjtésre is használható, valamint akár mágnesszelep nélkül beépítve, analóg/digitális ki és bemeneti jelek kezelésére is alkalmas.

Elektromos hajtásaink támogatják a gyors, pontos és szabályozott (sebesség, gyorsulás) mozgatást, csökkentik az átállási időt, valamint kiviteltől és körülményektől függően akár 1200 kilogramm terhelésig is használhatók.

Számtalan eszközünk van az egyre népszerűbb IO-link kommunikációs szabványra. Erre készült precíziós nyomásszabályzóink, szelepszigeteink, elektromos hajtásaink, nyomás- és áramláskapcsolóink, pozícióérzékelőink, torlónyomás érzékelőink, és ionizátoraink egyszerűen beilleszthetők az IO-link rendszerekbe, akár a saját IO-link masterünk segítségével is.

Elsőként fejlesztettük ki és hoztuk forgalomba a teljesen vezeték nélkül kommunikáló, szelepszigetekhez illeszthető SI rendszerünket, ami elektromos ki- és bemeneteket egyaránt képes kezelni. Használatával jelentősen csökkenthető az elektromos kábelezés anyag- és munkaigénye, valamint a kommunikációs kábel sérülése miatti meghibásodások előfordulása. Kitűnő megoldás például forgóasztalokra, mozgó, lengő, forgó gépegységekre vagy robotokra szerelt szelepszigetekhez.

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a környezeti lábnyomunk csökkentésének. Amellett, hogy az SMC-nél törekszünk a saját gyártás során egyre hatékonyabb folyamatokat alkalmazni, partnereinket is támogatni szeretnénk céljaik elérésében. Ennek jegyében pneumatikus eszközeinket már kompakt méretben is gyártjuk. Ezek, bár jól terhelhetők és erősek, a kialakításuknál fogva kisebbek és könnyebbek, így kompaktabb beépítést tesznek lehetővé, és kisebb tömeggel terhelik például a robotkart. Emellett a gyártásuk is kevesebb energia felhasználásával valósul meg.

Egyre több pneumatikus és elektromos megfogót kínálunk ipari és kollaboratív robotokhoz, melyeket robusztus felépítés, megbízható működés, ugyanakkor egyszerű felszerelhetőség és integrálhatóság jellemez. Termékeink megtalálhatók folyamatosan bővülő online katalógusunkban, valamint kollégáink is állnak rendelkezésre.

Fotó: SMC Hungary Kft.

- Mik a terveik a 2022-es évre?

- Fejleszteni szeretnénk kapcsolatunkat és együttműködésünket az üzleti és oktatási partnereinkkel egyaránt. Támogatni szeretnénk a duális képzésben résztvevőket, a Szakképzési Centrumokat, valamint az oktatókat.

A piaci változások nemcsak minket, hanem vevőinket is új kihívások elé állítják. A mi feladatunk az, hogy megbízható partnerként a körülményekhez és trendekhez rugalmasan alkalmazkodva, vevőink eltérő igényeit megértve továbbra is a lehető legmegfelelőbb termékekkel és megoldásokkal, a legmagasabb szintű támogatással segítsük őket céljaik elérésében!

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink