Gyártósor Kiváló párosítás az MI és az ultrahangos vizsgálat

Kiváló párosítás az MI és az ultrahangos vizsgálat

autopro.hu/V.M. | 2022.01.19 04:20

Kiváló párosítás az MI és az ultrahangos vizsgálat

Fotó: Youtube/UE Systems

Az ultrahangos vizsgálatokat ma számos területen, így a gyártásában is alkalmazzák a berendezések és eszközök állapotának, valamint meghibásodásainak feltárására. A technológiában rejlő teljes potenciál úgy aknázható ki, ha kombináljuk azt mesterséges intelligenciával, ami – még ha úgy is hangzik – valójában nem olyan nehéz feladat.

Hirdetés

A roncsolásmentes vizsgálatokat, mint az ultrahangos tesztelést az eszközök épségének mérésére, illetve a hibák korai felismerésére alkották meg. Ultrahangos vizsgálatokat a tervezési szakaszban, a pótalkatrészek beépítése előtt, illetve a berendezések telepítésekor is lehet végezni.

Az ultrahangos tesztelést gyakran kombinálják megelőző karbantartással. Az eljárást számos iparág használja, a repülőiparban például az elhasználódás és a belső hibák keresésére alkalmazzák, a vasútban a sínek hibáinak felderítésére, a termelésben pedig többek között csapágyak, szivattyúk, kompresszorok és csövek vizsgálatára használják.

Az ultrahangos tesztelés magas frekvenciájú hanghullámokkal vizsgálja a komponensek belső struktúráját. A hanghullámok frekvenciája bőven meghaladja az emberi hallás tartományát, és 500 kilohertz-től és 20 megahertz-ig terjedhet.

A vizsgálni kívánt berendezéshez helyezett diagnosztikai eszköz egy hozzá kapcsolt transzduktorral (energiaátalakítóval) bocsát ki ultrahangokat. Magát a transzduktort egy köztes közeg, például olaj választhatja el a vizsgálni kívánt berendezés felszínétől. A berendezés által visszavert hanghullámokat a diagnosztikai eszköz dolgozza fel, ami megmutatja a visszaverődés erejét és a mért távolságot. A belső hibára a visszaverődés erősségéből lehet következtetni.

Új lehetőségeket nyit meg az MI

Az ultrahangos vizsgálatokat kombinálni lehet mesterséges intelligenciával, ezáltal egy olyan rendszert felállítva, ami a beérkezett mérések alapján elemzéseket állít elő, illetve jelzi, mikor van szükség beavatkozásra, például egy csapágy megolajozására.

Sean Miller, az ultrahangos eszközöket gyártó UE Systems kanadai operációs vezetője a Machine Design szakportálnak elmondta, az, hogy sok adatra van szükség az MI és az ultrahangos vizsgálat egyesítésére, nem igaz. Ennek oka, hogy egy csapágy állapotának meghatározása igen egyszerűen, annak hangja alapján történik.

„Először is, egy gördülő csapágynak ugyanolyanok lesznek a jellemzői függetlenül attól, hogy egy nagy vagy egy kicsi, egy alacsony vagy egy magas forgási sebességű csapágyról van szó” – mondta el Miller. „Másodszor, az adatokból historikus trendeket képzünk” – folytatta. Ez azt jelenti, hogy a frekvencia változása az idő folyamán követhető, a kritikus frekvencia elérésekor pedig a rendszer figyelmeztetést küldhet.

Miller szerint a harmadik ok, amiért nem kell a technológia túlzott komplexitásától tartani, az az, hogy a csapágyak állapota olyan módon is meghatározható, hogy az egyik hangját a másikkal összehasonlítják.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink