Gyártósor Így lehet kihasználni az ultrahang erejét a gyártásban

Így lehet kihasználni az ultrahang erejét a gyártásban

autopro.hu/P.B. | 2021.06.24 13:19

Így lehet kihasználni az ultrahang erejét a gyártásban

Fotó: ZeroKey

A távolról vezért eszközök esetében fontos tudni, hogy pontosan mi és hol van egy adott gyárban. Emellett hibák esetében is jól jöhet a gyors helymeghatározás, amiben az ultrahang jelentheti a megoldást – illetve annak a megfelelő használata.

Hirdetés

A kanadai ZeroKey nevű vállalat rendelkezik a világ legpontosabb beltéri helymeghatározó rendszerével – véli a Manufacturing Global, hozzátéve, hogy a cég 24 különböző szabadalommal rendelkezik a területen.

A ZeroKey fő vívmánya az ultrahang adta lehetőség széleskörű használata. A szenzoros technológiai megoldásukkal 3D-ben meghatározható bármilyen beltéri eszköz pozíciója – legyen az robot, autonóm targonca vagy akár egy emberi munkavállaló. Az igazi áttörés a helymeghatározás pontossága: a ZeroKey technológiájával ez milliméter pontossággal történik.

Az ember és a gép közötti interakció új szintje

Azzal, hogy a ZeroKey milliméterre pontosan meg tudja határozni az emberek pozícióját is a gyárakban, lehetővé vált az emberi mozgás digitalizációja, ami új szintre emeli az emberek és a gépek közötti interakciót.

A cég azt fedezte fel, hogy a digitalizációból szinte kimaradt a beltéri helymeghatározás, az ő megoldásukon kívül komoly kihívást okoz ez a terület a vállalatok számára – beltéren ugyanis nem lehet használni például a GPS-t, ami egyébként egy rendkívül pontos helymeghatározási technológia.

Áttörés a pontosság terén

A ZeroKey valós idejű helymeghatározó rendszere (RTLS) ultrahangos jeleket és saját technológiát alkalmaz, amivel 1,5 milliméteres pontosságot érhet el az objektumok 3D térben történő lokalizálásában.

A megoldás a munkapadoktól kezdve különféle, kis és nagy területen telepíthető, a teljesítmény és a pontosság veszélyeztetése nélkül. A rendszer valós időben követi az eszközöket, így tulajdonképpen valós időben követhetjük az összes munkafolyamatot egy gyárban.

Kiemelt Partnereink