Gyártósor Flowsort szállítópálya modulok – a szortírozás okos megoldása

Flowsort szállítópálya modulok – a szortírozás okos megoldása

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.22 07:19

Flowsort szállítópálya modulok – a szortírozás okos megoldása

Fotó: Fath

Várható volt, hogy az online kereskedelem egyszer átveszi a hagyományos módszerek helyét, de senki sem sejtette, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. A koronavírus-járvány hatására alaposan megváltoztak a fogyasztói szokások, ez pedig az e-kereskedelem rekordidő alatti felívelését indukálta. Az ellátási láncokra és a kereskedők belső logisztikai műveleteire nagy teher nehezedik, ezt segít megoldani raktárlogisztikai megoldásaival a Flowsort.

Hirdetés

A vásárlók egyre inkább elvárják, hogy a megrendelt termékek másnap vagy akár aznap náluk legyenek, és erre a gyorsaságra egyre inkább számítanak a kis- és közepes méretű vállalatok részéről is, nem csak az óriásoktól. Ezen elvárások hatására az e-kereskedelemben részt vevő cégek egyre közelebb viszik elosztóközpontjaikat a városokhoz, és kis lerakatokat is elkezdtek megnyitni a lokális igények kielégítéséhez.

Miközben a depóktól a vevőig tartó szállítást fejlesztik, a logisztikai vállalatoknak nem szabad megfeledkezniük raktáron belüli szállítási folyamataikról sem. Utóbbi, nagy kihívást jelentő témakör szakértője a világ top 10 raktárautomatizálási innovátorának egyike, a Flowsort vállalat. A Flowsort palettáján moduláris, automatizált anyagszortírozó megoldás szerepel, amelyek egy nagy, automatizált intralogisztikai rendszerbe integrálhatók. A vállalat alapítója, Eric Willems úgy nyilatkozott, a Flowsort 25 évnyi iparági tapasztalattal a háta mögött alkotta meg moduláris rendszereit, amelyek a legkisebb raktárakban is munkába állíthatók.

Willems elmondta, hogy a hagyományos raktárlogisztikai automatizált rendszerek nagy méretűek, nehezek és drágák, ezért jellemzően csak a nagyobb elosztóközpontoknak nyújtanak ideális megoldást. Egy gyakran használt, szállítószalagokból és billenőtálcákból álló szortírozórendszer legtöbbször óránként 12-15 ezer csomagot tud feldolgozni, azonban az apró elosztóközpontok ezt nem használják ki, hiszen könnyen lehet, hogy csak 4-5 ezer tételes kapacitásra van szükség, következésképp a városi, kicsi raktáraknak nem éri meg automatizálni belső logisztikájukat. Őket, pontosabban az ő rendszerintegrátoraikat és szállítószalag-gyártóikat szólítja meg a Flowsort. A végfelhasználók kérései alapján összeállított rendszerhez leginkább illő Flowsort szortírozóegységeit az intralogisztikai rendszereket fejlesztő vállalatok vásárolhatják meg, így jól fejleszthető és növelhető marad a szállítórendszer az igények növekedésével, köszönhetően a Flowsort termékek rugalmas alkalmazhatóságának.

A Flowsort modulokról

A vállalat sokoldalúan alkalmazható, hajtott, görgős szortírozómoduljai három alaptípusban érhetőek el: egysoros (single-line diverter – SLD), kétsoros (double-line diverter – DLD) és keresztirányú (zigzag diverter – ZZ). A Flowsort rendszerek csak sztenderdizált kivitelben érhetők el, így rugalmasan applikálhatók, bővíthetők. A modulok alapszélessége 400/600/1000 milliméter lehet, amely 1-50 milliméterrel kiegészíthető.

Fotó: Fath

A Flowsort név az egyenletes anyagáramlásra (flow) és a szortírozásra (sort) utal, ami azt jelenti, hogy az ezekkel a modulokkal kialakított szállítórendszerben nem lépnek fel hirtelen gyorsítások vagy lassítások, nem érik nagy mechanikai behatások a csomagokat, így törékeny vagy kényes áru is bátran szállítható rajta. A szállítókapacitást a vállalat a kis logisztikai szereplők igényeire, 2500-6000 termék/órára méretezte.

A modulokkal könnyű megtervezni és felállítani a szállítórendszert, melyet aztán szintén egyszerű hálózatba kapcsolni, PLC rendszerhez kötni a letölthető szoftveres háttérnek köszönhetően. A letölthető szoftveres blokkok már előre tartalmaznak minden adatot, amire a programozáshoz szükség lehet (például GSDML; EDS&AOI; UDT), egyszerű integrálást lehetővé téve Siemens, Allen Bradley, Omron és Beckhoff rendszerekbe. A bekerülési költség alacsony, mégis igény szerint, rugalmasan bővíthető vagy átvariálható a szállítórendszer a későbbiekben, valamint a megbízhatóságra sem lehet panasz.

A fenntarthatóság fontos tényező – a görgőket hajtó 24 voltos villanymotorok sokkal takarékosabbak, mint a megszokott megoldások, ráadásul alacsony csomagszám esetén külön-külön is lekapcsolható egy-egy modul, így jelentős energiamegtakarítás érhető el a Flowsort rendszerével.

Mit szállíthat?

Műanyag ládákat, kartondobozokat, borítékokat és lapos kartoncsomagokat. A jellemzően ruhákhoz használt műanyag fóliák szállításához fejlesztés alatt áll egy megoldás.

A szállítható áruk alapmérete 80x80 és 900x1500 milliméter között változhat, külön kérésre ez nagyobb is lehet; a csomagok minimum magassága 10 milliméter. 50 gramm és 35 kilogramm között változhat a szállított áru tömege, amit maximum 1,5 méter/szekundum sebességgel vihet a szállítószalag. Az árucikkeket -90 és +90 fok között képesek a modulok elforgatva továbbküldeni, a forgatás 0,3 másodperc alatt történik.

Fotó: Fath

Till Zupancic a Flowsort ügyvezető igazgatója elmondta, az ügyfelek körében azért is olyan népszerűek a vállalat termékei, mert termékek rendkívül széles skáláját lehet mozgatni a segítségükkel. Példának Zupancic a népszerű német szállítmányozó, a Trans-o-Flex esetét hozza. A Trans-o-Flex nemrég nyitni szeretett volna egy új elosztóközpontot, amihez régi partnerét, a rendszerintegrátor TBWB vállalatot kereste fel, hogy segítsen a belső logisztikai rendszert kiépíteni, mégpedig négy nagyon fontos szempont mentén: a szállítórendszernek kíméletesnek kell lennie a rajta áthaladó árukkal (a Trans-o-Flex gyógyszeripari termékeket is szállít), a létesítménynek energiatakarékosan kell működnie, a szortírozórendszernek rugalmasan kell felépülnie, valamint magas megbízhatóságot kell mutatnia. A TBWB a Flowsort rendszere mellett döntött, amit rekordidőn belül működésbe is helyezett.

A Flowsort tehát szállítószalagokat építő rendszerintegrátoroknak szállít, közvetlenül a végfelhasználóknak nem.

A Flowsort B.V. 2021 márciusa óta tagja a Fath Csoportnak, tovább szélesítve annak egyedi minőségű intralogisztikai megoldásait.

Magyarországon a Fath Kft. látja el a német Fath GmbH tevékenységét. A magyar kirendeltség fröccsöntött műanyag, préselt cink és acél gépépítő elemek, illetve egyedi görgőpályák gyártásával foglalkozik. Magyarországon létesült 2013-ban a vállalatcsoport kelet-közép-európai kereskedelmi és logisztikai műveleteit felügyelő központja is.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink