Gyártósor Az idei év fordulatot hoz a szerszámgépek piacán

Az idei év fordulatot hoz a szerszámgépek piacán

autopro.hu/V.M. | 2021.02.11 04:20

Az idei év fordulatot hoz a szerszámgépek piacán

Fotó: EPL-Tech Kft.

A koronavírus-járvány, a beruházások és az ipari termelés csökkenésén keresztül a szerszámgépek globális keresletét is visszavetette 2020-ban. A piac azonban idén már ismét növekedési pályára fog állni, és 2020-2026 időszakában 8,5 százalékos összetett éves növekedéssel, 2026-ra a gépek eladásából származó bevételek összege el fogja érni a 122 milliárd dollárt.

Hirdetés

Az Arizton Advisory & Intelligence elemző vállalat egy nemrég publikált jelentése szerint 2021-ben várhatóan öt százalékkal fog növekedni a szerszámgép-vásárlások értéke.

2020-ban a szerszámgépek piaca jelentősen beszűkült a járvány miatti ipari visszaesés hatására. A szerszámgépek legnagyobb felvevői az autóipar, az ipari gépek gyártói és a fémipar voltak, amikhez együttesen az eladások több mint hatvan százaléka kötődött

Az eladásokat a fémek vágására szolgáló vágószerszámok uralták tavaly, az értékesítéseknek és a termelésnek is több mint hetven százalékát tették ki. Jelentős felvevői ezen szerszámoknak az autóipar, a repülés, a védelmi ipar, valamint a hajógyártás is. 2026-ra a vágószerszámok éves termelési értéke valószínűleg 90 milliárd dollárt fog elérni. Ugyanakkor az értékesítésükből származó árbevétel 33 milliárd dollár lesz, ami nyolc százalékos összetett éves növekedésnek felel meg.

A CNC gépek szegmense a piac 62 százalékát teszi ki. A szegmens kilenc százalékos összetett éves növekedési rátával fog bővülni, míg mások átlagosan csak hét százalékossal. A CNC gépek piaca 2026-ra eléri a közel 78 milliárd dollárt.

A keleti országok a kereslet motorjai

2020-ban az ázsiai-csendes-óceáni régió volt a szerszámgépek legnagyobb felvevőpiaca – itt keletkezett az értékesítési bevételek 46, míg a termelési érték 51 százaléka. A régión belül és globálisan is Kína rendelkezett a legnagyobb részesedéssel. 2026-ra a régió piaca 65 milliárd dolláros lesz, ami kilenc százalékos összetett éves növekedési rátát feltételez. A publikáció szerint a gyors növekedés részben az automatizálási beruházásoknak, részben a haditechnikai fejlesztéseknek lesz köszönhető.

A szerszámgépek meghatározó felvevőpiacai jelenleg az ázsiai-csendes-óceáni régió, Európa és Észak-Amerika, azonban Latin-Amerika, illetve a Közel-Kelet piacain is jelentős bővülés várható a következő években.

A kutatás készítői továbbá megállapítják, hogy az automata szerszámgépek kereslete az elmúlt években szignifikánsan nőtt a digitalizációs, az Ipar 4.0-ás és az automatizálási megoldások terjedése nyomán.

Helyet követelnek maguknak a belépők

A jelentésben emellett kitérnek a szerszámgép-gyártó vállalatokra is. A világpiacot jelenleg nemzetközi szereplők uralják, azonban kisebb, új vállalatok is helyet követelnek maguknak, és a következő években piaci részesedést fognak elhódítani a nagyoktól. Továbbá kifejtik, hogy a szerszámgépek tervezése során is egyre nagyobb hangsúlyt kap az egyedi vevői igényekhez való igazodás – olvasható a Machinery szakportál oldalán.

Kiemelt Partnereink