Gyártók Veszíteni fognak a környezetvédők a BMW-vel szemben

Veszíteni fognak a környezetvédők a BMW-vel szemben

autopro.hu/F.M. | 2023.02.08 11:18

Veszíteni fognak a környezetvédők a BMW-vel szemben

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW-t nem kötelezhetik a belső égésű motoroktól való idő előtti (2030 előtt) megválásra – erről a Müncheni Kerületi Bíróság döntött. A pert a Deutsche Umwelthilfe (DUH) nevű környezetvédelmi szervezet kezdeményezte.

Hirdetés

A német környezet- és fogyasztóvédelmi egyesület zátonyra futott a BMW elleni perrel. A DUH azt követelte a müncheni autógyártótól, hogy függesszék fel benzines és dízel járműveik értékesítését 2030-tól. A konszern alaptalannak nevezte a követelést és elutasította azt. A bíróság döntése még nem jogerős.

A felperes állítása szerint a járművektől származó szén-dioxid-kibocsátás megsérti az általános személyi jogokat. A bíróság nem zárta ki egy esetleges beavatkozás lehetőségét, viszont jelenleg megítélése szerint nem áll fenn jogsértés.

Hasonló per zajlott Stuttgartban

A bírák a szövetségi alkotmánybíróság egy 2021-es állásfoglalására hivatkoznak, amely szerint a törvényhozásnak törekednie kell a klímavédelemre. A jelen esetben nincsenek olyan egyértelmű, különleges körülmények, amelyek határozott döntés meghozatalát eredményezhetnék. Egy hasonló pert indított a DUH a Mercedes-Benz ellen a stuttgarti tartományi bíróságon szeptemberben, valamint a Volkswagen ellen is zajlik egy eljárás jelenleg – írja az Automobilwoche.

A BMW üdvözölte a bíróság döntését. „A klímacélok eléréséhez szükséges út megvitatása politikai eljárásban kell végbe menjen, demokratikusan legitimált parlamenti keretek között – nem bírósági tárgyalótermekben” – nyilatkozta a cég egyik szóvivője.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink