Gyártók Sokat hoz a BMW konyhájára a kínai vegyesvállalata

Sokat hoz a BMW konyhájára a kínai vegyesvállalata

autopro.hu/P.B. | 2022.02.15 08:22

Sokat hoz a BMW konyhájára a kínai vegyesvállalata

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW befejezte a BMW Brilliance Automotive (BBA) kínai vegyesvállalat néhány éve kezdeményezett többségi felvásárlását. Az üzletmenet során milliárdos nagyságrendű pozitív speciális hatásra számít a bajor OEM.

Hirdetés

Megkapta a szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól BMW Brilliance Automotive, ami azt jelenti, hogy immár közvetetten a BMW birtokolja a BBA 75 százalékát. A fennmaradó 25 százalék a Brilliance China Automotive tulajdonában áll. A BMW korábban a vegyesvállalat felével rendelkezett.

Az első becslések alapján 7-8 milliárd eurós egyszeri pozitív hatás jelentkezik a BMW pénzügyi eredményében az üzletnek köszönhetően, de a következő hetekben még pontosításra kerül az érték. A BMW részvényei pozitívan fogadták a hírt, és a bejelentés után 2,2 százalékkal emelkedett a részvények ára a DAX-on.

Megjelenik a BMW Csoport pénzügyi adataiban is a cég

Korábban a BMW kínai vegyesvállalatának számai nem szerepeltek az árbevétel és az üzemi eredmény csoportszintű adatai között, de az arányos nyereség a pénzügyi eredményben a befektetések között megjelent. Ez most változik, a BMW szerint az autórészleg bejelentett eladásai és bevételei jelentősen növekedni fognak, ám 2022-ben nem lesz jelentős hatása a tranzakciónak a konszolidációs hatások miatt.

A többségi felvásárlással a BMW-nek nagyobb részesedése van a kínai, általában jövedelmező üzletében. Az elemzők arra számítanak, hogy az autóüzletág működési profitja nőni fog. A BMW versenytársai közül például a Mercedes-Benz mindig is szerepeltette a Kínából származó üzemi eredményt az autós részleg számaiban.

Régi üzletág

A BMW 2003 óta épít autókat Shenyang nagyvárosában a Brilliance-szel közösen. Tavaly a BBA több mint 700 ezer BMW-t gyártott Kínában, a cégnek pedig mintegy 23 ezer dolgozója van.

Kína a BMW legnagyobb egységes piaca: tavaly a BMW Csoport 2,5 millió autót adott el a Mini kisautóitól kezdve Rolls-Royce luxusautókig. Ebből 846.237 jármű került kínai vásárlókhoz, vagyis a csoport összes eladott autójának mintegy harmada – jegyzi meg az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink