Gyártók Nem szorul a Tesla segítségére a Stellantis

Nem szorul a Tesla segítségére a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.05.06 14:20

Nem szorul a Tesla segítségére a Stellantis

Fotó: Stellantis Media

A Stellantis számításai szerint idén anélkül tudja majd teljesíteni az európai széndioxid-kibocsátási előírásokat, hogy emissziós krediteket kellene vásárolnia a rivális Teslától – közölte a fiatal autógyártó vezérigazgatója.

Hirdetés

A Stellantis, a gyártott járművek száma szerint a világ negyedik legnagyobb autógyártója, idén jött létre a francia PSA és az olasz-amerikai FCA egyesülésével. Utóbbi konszern a 2019 és 2021 között körülbelül 2 milliárd euró értékben vásárolt krediteket a Teslától Európában és az Egyesült Államokban.

„Az elektromos technológiával, amit a PSA hozott a Stellantis-ba, már idén önállóan meg fog fogunk felelni a széndioxid-emissziós előírásoknak” – nyilatkozta a Stellantis-vezér Carlos Tavares a francia Le Point heti lapnak.

Tavares kiegészítésként azt is elárulta, hogy más autógyártóktól sem kell majd krediteket venniük

Rossz hír a kaliforniai autógyártónak

A Tesla Európában és az USA-ban is értékesíti az emissziós és üzemanyag-fogyasztási követelmények teljesítésével keletkező felesleges emissziós kreditjeit. A vállalat 2018-ban 419 millió dollár bevételre tett szert ezúton. 2019-ben ez az érték 594 millió, 2020-ban pedig 1,58 milliárd dollárra emelkedett.

Az új fejlemény komoly érvágást jelenthet a Teslának, melynek a kreditek értékesítése tette lehetővé, hogy egyhuzamban hét nyereséges negyedévet könyveljen el.

A Stellantis egyik szóvivője a Reuters megkeresésére közölte, hogy már elkezdték megvitatni a Teslával a kreditvásárlási megállapodás törlésének pénzügyi vonzatait.

Kiemelt Partnereink