Gyártók Nagy falat a Volkswagennek Amerika

Nagy falat a Volkswagennek Amerika

Biró Csongor | 2014.05.14 14:47

Nagy falat a Volkswagennek Amerika

A VW-konszern legutóbbi közgyűlésén Martin Winterkorn elismerte, hogy Észak-Amerikában nem alakul rózsásan az értékesítés és az üzlet. A megoldás: még több modell bevezetése.

Hirdetés

Ahogy Európáról áttevődött a hangsúly Kínára, most a legforróbb üzleti szempontból a talaj Amerikában a Volkswagen vezére szerint. Az amerikai kontinens a világ első számú autógyártója címre pályázó Volkswagen számára a 2018-ig tartó felfelé menetelés legfontosabb terepe. Ha itt győznek, akkor borítékolható a vezető szerep a világ autópiacain. Ehhez Amerikában piacot kell szerezni és profitot termelni, tette hozzá Hannoverben a főrészvényesek előtt Winterkorn. Konszern szinten van növekedés, ám köszönhetően a Golf, a Jetta, a Beetle és a Passat iránti mérséklődő keresletnek, a Volkswagen márka még nincs a menedzsment által elvárt magasságokban. Winterkorn új vezetőt nevezett ki az amerikai üzlet fellendítésére, Michael Horn Jonathan Browningot váltotta.

Ilyen lehet a 2016-ban érkező Audi Q8

Az amerikai kontinenst új és modellekkel kívánják meghódítani, Brazíliában sorra érkeznek az újdonságok, a Golf immár mexikói üzemben is készül, a közép-amerikai országban új Audi gyár is épül. Új közepes méretű terepjárót szánnak az amerikai vásárlóknak, ez lesz valószínűleg a már korábban is emlegetett Audi Q8, amely az államokban készülő BMW X6-nak lesz az ellenfele. Közben Rupert Stadler egy müncheni fórumon bejelentette, hogy a szabadidő-palettát kiszélesíti az Audi. A Q3, Q5, Q7 triót hamarosan követi a Q1, de a Q6, a Q8 és a Q9 gyártása sem kizárt. Igaz, a pontos modellek nevét (a 2016-ban érkező Q1 kivételével) nem árulta el Stadler. Hannoverben Winterkorn azt is bejelentette, hogy még 2018-ig érkezik egy nagyobb Volkswagen terepjáró, amely új Passat alapjaira épül. Ezt szintén az Egyesült Államokban gyártják majd.

Volkswagen Cross Blue Concept 2013-ból - Helyi gyártású nagytestű terepjárót vezet be Amerikában a Volkswagen

Winterkorn hangsúlyozta, hogy már 2014-ben túlléphetik a tízmillió eladott autós álomhatárt, 2015-ig pedig összesen száz új, vagy felújított modellt vezet be a konszern világszerte.

A Volkswagen-csoport az év első négy hónapjában 6 százalékkal növelte kiszállításait, 3,2 millió autót értékesítettek. Míg Kínában jelentős növekedést ért el a csoport, addig az Amerikai Egyesült Államokban április végéig 10 százalékos csökkenést könyveltek el a VW-hoz tartozó márkák. Tavaly a Volkswagen 9,72 millió kocsit értékesített, ezzel megelőzte a 9,71 milliós General Motorst, és alig maradt le a világelső 9,98 milliós Toyota mögött.

Kiemelt Partnereink