Gyártók Müller lesz a VW-főnök, bukik az Audi egyik vezetője is

Müller lesz a VW-főnök, bukik az Audi egyik vezetője is

Biró Csongor | 2015.09.24 18:03

Müller lesz a VW-főnök, bukik az Audi egyik vezetője is

Miközben máris bejelentették az utódot, Martin Winterkorn vezérigazgató lemondása után további vezetőknek kell feladniuk pozíciójukat a VW-csoportnál.

Hirdetés

A Reuters szerint megvan Winterkorn utódja, az előzetes várakozásoknak megfelelően a korábbi Porsche-főnök Matthias Müller vezetheti a Volkswagen-csoportot. Kiszivárgott információk szerint Müller élvezi a húsztagú igazgatóság többségének a bizalmát, így biztosra vehető, hogy a holnapi ülésen kinevezik.

A 62 éves Müller 2010 óta vezeti a Porsche AG-t a Porsche-Piech család támogatásával. A neve már az áprilisi Piech-botránykor felmerült Winterkorn utódaként. Az 1970-es évek óta dolgozik a konszernnél, az Audinál kezdte.

A német hírügynökség a konszern köreiből úgy értesült, hogy távozik Wolfgang Hatz, a Porsche kutatási igazgatója és Ulrich Hackenberg, az Audi fejlesztésért felelős igazgatósági tagja. A Spiegel úgy tudja, hogy kész megválni a vállalattól Heinz-Jakob Neusser, a VW fejlesztési részlegének igazgatója és Michael Horn, a Volkswagen USA vezetője. Utóbbi pozíciót a Skoda eddigi vezetője, Winfried Vahland veheti át.

Martin Winterkorn, a VW-konszern vezérigazgatója szerdán mondott le, hogy utat engedjen a vállalat megtisztulásának, noha - mint közölte - neki magának nem volt szerepe a szoftvermanipulációban és nem is tudott róla.

A VW korábban elismerte, hogy az Egyesült Államokban olyan szoftvert alkalmazott, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem korlátozza a motorteljesítményt.

Kiemelt Partnereink