Gyártók Lopással vádolják a DeLoreant

Lopással vádolják a DeLoreant

autopro.hu/E.M. | 2022.08.16 14:22

Lopással vádolják a DeLoreant

Fotó: DeLorean Motor Company

A kínai tulajdonú Karma Automotive beperelte a DeLoreant új modellje miatt, szellemi tulajdon lopásának vétségére hivatkozva. Utóbbi cég alaptalannak véli a rágalmat.

Hirdetés

A bírósági dokumentumokban a Karma leírja, hogy korábban „egy lehetséges közös vállalkozáson” dolgoztak az amerikai DeLorean Motor Company-val az eredeti DMC-12 villamosítását célul tűzve. A vállalat hozzátette, hogy a projektre kirendelt négy alkalmazottja még a közös ügyön dolgozva alkotta meg a felélesztett DeLorean márkát, amely jogilag a DeLorean Motors Reimagined nevet viseli. A munkavállalók aztán kiléptek a Karmától, és magukkal vittek kulcsfontosságú tervezési és mérnöki információkat. A szóban forgó, a jogvitában alperesként megnevezett alkalmazottak mindegyike jelenleg is vezető pozíciót tölt be a DeLorean vállalatnál, aminek ma részvényese az 1975-ben alapított DeLorean Motor Company

Arról nincs szó, hogy a Karma szerint pontosan mit loptak el a volt alkalmazottak. A bírósági dokumentumok szerint azonban a nézeteltérések akkor kezdődtek, amikor a DeLorean Motor Company-val közösen alapított vállalkozás megrekedt. A Karma azzal vádolja a négy vádlottat, hogy szellemi tulajdonát kihasználva befektetőket csábítottak saját vállalatukhoz és hogy védett információkat (például akkumulátorral és töltéssel kapcsolatos adatokat) küldtek a személyes e-mailcímeikre – számolt be az Autoblog.

Tagadják a vádakat

A DeLorean és annak vezetői tagadják a vádakat. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a DeLorean 2022 májusában mutatta be első autójának modelljét. A négyüléses e-autó elődjéhez hasonlóan sirályszárny-kialakítású ajtókkal rendelkezik.

„Ez az autó egy nagyon sajátos, egyedi DeLorean vonalat képvisel, aminek semmi köze a Karma Automotive-hoz sem dizájn, sem tervezés, ellátási lánc vagy gyártás szempontjából” – fogalmazta meg Joost de Vries vezérigazgató az eredetileg a San Antonio Express-News-nak adott nyilatkozatában. Hozzátette, hogy „a potenciális Karma-DMC projekt azért halt el, mivel a Karma képtelen volt finanszírozni vagy előállítani a tárgyalások folytatásához szükséges eredményeket”.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink