Gyártók Kínai viharra figyelmeztet a Renault vezére

Kínai viharra figyelmeztet a Renault vezére

autopro.hu/V.M. | 2023.07.11 06:20

Kínai viharra figyelmeztet a Renault vezére

Fotó: Renault Newsroom

Egy Európát fenyegető „kínai viharra” figyelmeztet a Renault elnöke, Jean-Dominique Senard, rámutatva az európai akkumulátor-ellátásiláncok veszélyt jelentő hiányosságaira.

Hirdetés

„Mikor kínai viharról beszélek, akkor a Kínából származó (elektromos) autók importját hajtó erős nyomásra utalok” – fejtette ki a vállalatvezető egy interjú során.

„Képesek vagyunk elektromos autókat gyártani, de küzdünk azért, hogy garantáljuk az anyagellátás biztonságát” – tette hozzá, utalva az európai akkumulátorgyártási ellátási láncok hiányos és fejletlen mivoltára, ami a nyersanyagok és maguknak az akkumulátorok esetében is kínai importra kényszeríti a földrész autógyártóit.

Senard szerint Kína azon döntése, hogy augusztus elejétől kettő chipgyártásban és villanyautó-gyártásban használt fontos fém kivitelét korlátozza, rávilágít a Kínára való túlzott támaszkodásra, egyúttal arra kell ösztönöznie Európa vezetőit, hogy változtassanak a helyzeten a saját ellátási láncok kiépítésével.

A Stellantis vezére, Carlos Tavares ellenben óva intette a nyugati cégeket attól, hogy megszakítsák kínai kapcsolataikat, rámutatva, hogy azzal saját érdekeik ellen tennének.

Az e-fuel lehet a B-terv

Senard a Reuters-nek adott interjú során aláhúzta annak veszélyét, ha a Kína és a Nyugat közti konfliktus eszkalálódna. Mint kifejtette, az „óriási” károkat okozna a kizárólag külföldi (javarészt kínai) anyagokkal dolgozó európai akkumulátorgyáraknak.

Hozzátette, hogy az alapanyag-hiány miatti akkugyártási zavarok esetén az alternatív hajtásopciók, mint a szintetikus üzemanyagok vagy a hidrogén rendelkezésre állása létfontosságú lenne.

„Ahogy bármely megfontolt gyártó tenne… alternatívák után nézünk, hogy ne sodorjuk veszélybe az országot, ha például kifogyunk az akkumulátorokból” – mondta.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink