Gyártók Ismét új magasságokba emelkedtek a Tesla eladásai

Ismét új magasságokba emelkedtek a Tesla eladásai

autopro.hu/V.M. | 2022.01.27 16:20

Ismét új magasságokba emelkedtek a Tesla eladásai

Fotó: Tesla

A Tesla 308.650 darab autót szállított ki 2021 utolsó negyedévében, ami új negyedéves rekord. Az egész évben értékesített autók száma ugyancsak soha nem volt még ilyen magas, mint tavaly, és a chiphiány ellenére a gyártó a számok további drasztikus növekedését jósolja 2022-re.

Hirdetés

A Tesla mintegy 940 ezer járművet szállított ki 2021-ben, ami 87 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vállalat arra számít, hogy idén az értékesítések további több mint 50 százalékkal fognak nőni, annak ellenére, hogy az alkatrészellátási problémák enyhülését csak 2023-tól várja. Az előrejelzés szerint tehát a központját nemrég Texas-ba áthelyező OEM több mint 1,4 millió járművet fog kiszállítani idén.

Az eladások és azzal együtt a termelés várható emelkedése ellenére a Tesla sem mentesül az autógyártást világszerte visszafogó chiphiány hatásai alól. A vállalat 2021-ben már legyártott néhány járművet berlini és texas-i egységeiben, a termelés felfuttatásának üteme pedig közleménye szerint az új technológiák sikeressége mellett az alkatrészellátás alakulásán fog múlni.

„Továbbra is arra számítunk, hogy részben vagy elsődlegesen a chipek (elérhetősége) által leszünk korlátozva idén” – fogalmazott Elon Musk, Tesla-vezérigazgató az előző negyedévi eredmények ismertetésén, hozzátéve, hogy a chiphiány várhatóan csak 2023-ban fog enyhülni.

Mindazonáltal a Tesla eddig jobban kezelte a chiphiányt, mint a legtöbb rivális autógyártó, azáltal, hogy nagyobb számban rendelkezésre álló félvezetők alkalmazására állt át.

Nem érkeznek új modellek

Musk a sajtóeseményen elmondta, hogy a Tesla idén nem dob piacra új modelleket, de reményeik szerint jövőre a Cybertruck, a Semi, valamint a Roadster is debütálni fog.

A vállalatvezető még 2020-ban beszélt arról, hogy három éven belül piacra fognak dobni egy, az eddigi autóknál alacsonyabb árú, 25 ezer dollárba, azaz körülbelül 8 millió forintba kerülő típust. Az azonban bizonytalan, hogy valójában mikor is fog érkezni az olcsó Tesla, a vállalat közlése szerint ugyanis jelenleg nem dolgoznak a fejlesztésén.

Így sem lesz eseménytelen az év

Ami viszont Musk szerint idén meg fog valósulni, az a Teslák úgynevezett teljesen önvezető képessége. „Sokkolna, ha idén nem érnénk el az emberinél biztonságosabb teljes önvezetést” – mondta el Musk.

A teljesen önvezető rendszer béta változatával rendelkező Teslák száma az USA-ban mára megközelítette a 60 ezret. Ezekkel a járművekkel a közutakon tesztelik a rendszert, ami azzal ellentétben, amit neve sugall, nem teszi lehetővé az autonóm vezetést.

A Tesla korrigált kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) 4,09 milliárd dollárt tett ki 2021 utolsó negyedévében, meghaladva az elemzői várakozások 3,89 milliárd dolláros átlagát – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink