Gyártók Így lehet télen is maximális hatótávot elérni

Így lehet télen is maximális hatótávot elérni

autopro.hu/P.B. | 2021.12.06 13:21

Így lehet télen is maximális hatótávot elérni

Fotó: Volkswagen Newsroom

Télen az elektromos autók hatótávolsága alacsonyabb, mint ideális körülmények között. A Volkswagen azonban kilenc tippel segíti az ID-sorozat elektromos modelljeinek tulajdonosait abban, hogy a téli időszakban is minél többet vezethessék autóikat töltés nélkül.

Hirdetés

Az első tipp a gyártó részéről viszonylag egyszerű, már-már magától értetődő: vezessük az autót az éppen megfelelő üzemmódban. A városban B-módban, az országúton D-ben. Ez azt jelenti, hogy a városi körülmények között használjuk leginkább a regeneratív fékezést (a B is a fékezésre utal – brake), míg a D (drive) az autópályára vagy a hosszabb országúti szakaszokra alkalmas, ahol a gázról levéve a lábunkat „vitorlázik” a jármű.

A második tipp is hasonló, az Eco üzemmód használatára biztatja a Volkswagen az autósokat. Ebben a módban a leghatékonyabb az autó üzemelése, ezért ha van rá lehetőség (főleg hosszabb útszakaszokon), érdemes ezt kihasználni.

Vezetői asszisztensek

Minden ID modellben van alapfelszereltségként Eco Assistant. Ez a funkció segíti az előrelátó vezetést, segít megtalálni a megfelelő beállításokat ahhoz, hogy a lehető legkevesebbet fogyassza az autó. Ezt mindig érdemes használni, különösen télen!

Ha egyedül használjuk az autót, akkor csak a vezetőülés környékét fűtsük, ez a különböző zónákra szabott fűtéssel megoldható az autóban. Ötödik tippként érdemes előre befűteni az autót indulás előtt, hogy aztán menetközben már ne legyen szükség a fűtésre – ezzel is energiát spórolunk. Ráadásul ezt megtehetjük töltés közben is, ami még plusz spórolás -főleg, ha zöldenergiát használunk a töltéshez.

Banális, de fontos intézkedések

Még három tippet ad a Volkswagen, ezek mind banálisnak tűnhetnek, de érdemes belegondolni, hogy ki és mennyire veszi komolyan ezeket a kérdéseket: ellenőrizzük a guminyomást, ha csak kicsit is laposabb a gumi, már növekedhet a fogyasztás – persze a biztonságos közlekedéshez is hozzátartozik a megfelelő guminyomás, de a megengedett határértékeken belül sem mindegy a fogyasztás szempontjából az érték.

Ugyanígy a téli és a nyári gumiabroncsok időben történő cseréje is hozzátartozik a biztonságos autóhasználathoz, de a hatótáv szempontjából sem mindegy, hogy nyáron a téligumikat koptatjuk-e feleslegesen, vagy éppen télen csúszkálunk a nyári abroncsokkal.

Végezetül arra is érdemes figyelni, hogy felesleges súlyt ne cipeljünk az autóban, pakoljuk ki a csomagtartóból a nem szükséges dolgokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink