Gyártók Akkumulátorgyártási együttműködésekkel erősít a Renault

Akkumulátorgyártási együttműködésekkel erősít a Renault

autopro.hu/V.M. | 2021.06.30 04:19

Akkumulátorgyártási együttműködésekkel erősít a Renault

Fotó: Renault Media

A Renault Csoport fontos lépést tett modellpalettája további elektrifikálása felé azáltal, hogy együttműködésre lépett a kínai Envision AESC akkumulátorgyártóval, valamint az akkumulátorcellák fejlesztésével foglalkozó francia Verkor céggel. A partnerségeknek kettő akkumulátorgyár építése és közös akkumulátorfejlesztés is a része.

Hirdetés

Az Envision a Renault következő akkumulátorbeszállítója lesz a koreai LG Energy Solution után, ami már hosszú ideje látja el akkumulátorokkal a francia OEM elektromos járműveit. A Renault jelenleg tárgyalásokat folytat a tavaly a PSA és a Total közös vállalataként megalapított Automotive Cells Company (ACC) cellagyártóval, mely 2023-tól egy franciaországi, valamint egy német egységben fogja megkezdeni a cellák gyártását.

Az Envision az észak-franciaországi Douai városában épít fel egy akkumulátorcella-gyártó egységet, ahonnan a Renault elektromos modelljeihez fog energiatárolókat szállítani. A kétmilliárd euróból megvalósuló beruházással 2024-re egy kilenc gigawattóra éves termelési kapacitású gyár fog létrejönni, aminek kapacitását 2030-ra 24 gigawattórára akarják bővíteni.

A következő évtized elejére 2500 új munkahelyet teremtő létesítmény közel fog feküdni a Renault idén júniusban bejelentett ElectriCity gyártási komplexumához. A Douai-ban található járműszereldét, a ruitzi sebességváltók gyártásával foglalkozó üzemet, valamint a Maubeuge-i haszongépjármű összeszerelő gyárat magába foglaló, elektromos autók gyártására életre hívott vállalathoz való közelség azt jelenti, hogy közel lesz a gyártás és felhasználás helye, hatékonyabbá téve az ellátást.

Alpine-okhoz fognak telepeket tervezni

A francia Verkorral kötött megállapodásnak szintén része egy akkumulátorok készítésére szolgáló gigagyár építése, azonban csak az együttműködés egy későbbi szakaszában.

A céggel kötött egyetértési nyilatkozat értelmében a Renault húsz százalékos részesedést vállal abban, egyúttal csatlakozik az akörül létrejött konzorciumhoz. A Renault Csoport és a Verkor aztán közösen fog egy nagyteljesítményű akkumulátort kifejleszteni, ami akár az Alpine modelljeibe is beépíthető.

A cellák és akkumulátormodulok prototípusainak gyártása 2022-ben egy, a Renault támogatásával felépült tesztüzemben fog megkezdődni. A végleges akkumulátorok gyártása végül 2026-ban, egy új, franciaországi gigagyárban fogja kezdetét venni, tíz gigawattóra kezdeti kapacitással, amit 2030-ra a duplájára akarnak növelni.

Az új együttműködések közelebb viszik a Renault Csoportot annak a céljának eléréséhez, hogy 2030-ra a névadó márka európai eladásainak kilencven százalékát elektromos modellek tegyék ki, továbbá hogy 2040-re csoportszinten karbonsemlegessé válhasson Európában.

Kiemelt Partnereink