Gyártók A VW-csoport tovább erősíti innovációs és technológiai fölényét

A VW-csoport tovább erősíti innovációs és technológiai fölényét

Panker Gergő | 2013.12.25 10:59

A VW-csoport tovább erősíti innovációs és technológiai fölényét

A Volkswagen-csoport az elkövetkezendő öt év során 84,2 milliárd eurót fektet be autóipari részlegébe. Az összeg körülbelül kétharmadát költik majd egyre gazdaságosabb autók hajtásrendszereinek és technológiáinak fejlesztésére, valamint a környezetbarát gyártás továbbfejlesztésére.

Hirdetés

Mindez a csoport 2014 és 2018 közötti időszakra vonatkozó befektetési terveinek eredménye, amelyet a VW AG felügyelőbizottsága néhány hete fogadott el. – A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére továbbra is jelentős összegeket fektetünk be innovációs és technológiai tevékenységekbe. Ez ismét jelentősen növeli majd a vállalatcsoport versenyképességét, illetve bebiztosítja a márka jövőjét. Biztos vagyok benne, hogy mindez erőfölényhez juttat majd minket a csúcsra vezető úton – mondta Martin Winterkorn, a VW AG igazgatóságának elnöke.

Az VW autóipari részlegének ingatlan-, gyár- és eszközfejlesztést érintő beruházásai a következő öt évben 63,4 milliárd euróra rúgnak majd. A 2012-ben elfogadott 2013 és 2015 közötti időszakra vonatkozó befektetési tervhez képest ez évi 500 millió euróval jelent kevesebbet. – Ilyen időkben, mint a mostani is, a tevékenységünk sarokpontja a fegyelmezett költség- és befektetés-gazdálkodás – tájékoztatott Winterkorn.

Az ingatlan-, gyár- és eszközfejlesztésre fordított alacsonyabb pénzösszeg többek között számos építési projekt elhalasztásának, valamint a kapacitás optimalizálásának eredménye. A csökkenés nem érinti a termék- és technológia-fejlesztési befektetéseket. A 2014 és 2018 közötti időszakban az ingatlan-, gyár- és eszközfejlesztésre irányuló befektetések és az eladásokból származó bevételek aránya továbbra is versenyképesnek számító 6-7 százalék között alakul.

Az ingatlan-, gyár- és eszközfejlesztést érintő beruházások mellett a tervekben szerepel továbbá 19,5 milliárd euró tőkésített fejlesztési költség és 1,3 milliárd euró pénzügyi aktíva. A tőkésített fejlesztési költségek emelkedése a csoport széndioxid-kibocsátással kapcsolatos befektetéseinek köszönhető.

Az ingatlan-, gyár- és eszközfejlesztések közel 60 százalékát Németországban viszik majd végbe. – A Németországba fektetett magas összeg annak a bizonyítéka, hogy az otthoni gyáraink továbbra is kulcsfontosságú szerepet töltenek be globális vállalatunk előrehaladásában – mondta Winterkorn, majd hozzátette: – A Volkswagennél nyíltan elkötelezettek vagyunk Németország felé, mint gyártó- és fejlesztési bázis. Ugyanakkor próbáljuk Európán kívül is növelni a befektetéseinket, hogy tovább növeljük a nemzetközi jelenlétünket és lehetőségeinket – emelte ki Winterkorn.

Bernd Osterloh, az általános és a csoporton belüli üzemi tanács elnöke elmondta: – Az, hogy a Volkswagen a jövőben is versenyképes termékekre és a fenntarthatóságra összpontosít, kihat a csoport befektetéseire is – és ez a termékekre és a termelésre egyaránt vonatkozik. Mindez jót tesz a gyárainknak és a munkahelyeinknek is. Ez egy pozitív jel, főleg a mostani nehéz piaci helyzet fényében – mondta Osterloh.

A teljes összeg nagyjából 65 százalékát – 41,2 milliárd eurót – ingatlan-, gyár- és eszközfejlesztésre fordítja a vállalat, hogy modernizálja és kibővítse az autóipari részlegben található valamennyi márka termékskáláját. A fő hangsúlyt az új járművek és valamennyi szegmens következő-generációs modelljei kapják, amelyek az új moduláris technológiára épülnek majd. Ez lehetővé teszi a Volkswagen-csoport számára, hogy szisztematikusan folytassa az új modellek bevezetését, miközben új piacokat és szegmenseket hódít meg.

A magas összeg többek között az Euro 6-os szabványra való átállásnak köszönhető, amely teljes átalakítást követel a csoport autó- és motorválasztékában. A hajtáslánc-gyártás terén a VW új-generációs motorok gyártását tervezi, amelyek nagyobb teljesítményt, alacsonyabb fogyasztást és kisebb károsanyag-kibocsátást ígérnek. A csoport tovább folytatja a hibrid- és elektromos hajtásrendszerei fejlesztését.

A Volkswagen-csoport ezenfelül 22,2 milliárd eurót szán további fejlesztésekre. Ebbe beletartozik a gyártókapacitás bővítése, valamint a prés- és festőüzemek fejlesztése, amely mind a vállalat magas minőségi céljait és a gyártásfolyamatok folyamatos fejlesztését tükrözik. A gyártáson kívüli beruházások a főként a fejlesztés, minőségbiztosítás, eladás, eredeti alkatrészellátás és informatikai rendszerek területére irányulnak.

A kínai vegyes vállalkozások még nincsenek véglegesítve, ezért a fenti összegekbe nem tartoznak bele. A vegyesvállalatok 18,2 milliárd eurót költenek majd gyártelepekre, illetve termékekre a 2014 és 2018 közötti időszakban. Ezeket a beruházásokat a vegyesvállalatok a saját költségvetésükből fedezik.

Kiemelt Partnereink