Elemzések Nem tartanak deflációtól a németek

Nem tartanak deflációtól a németek

MTI | 2015.01.10 15:59

Nem tartanak deflációtól a németek

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének elnöke, Eric Schweitzer nem lát deflációra, azaz a tartósan csökkenő árak és a zsugorodó gazdasági teljesítmény ördögi körének kialakulására utaló konkrét jeleket a német gazdaságban.

Hirdetés

A 80 német ipari és kereskedelmi kamara képviseleti szervezete, a DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban kifejtette, hogy véleménye szerint az olajárak már nem csökkennek tovább, más termékek ára viszont emelkedik, egyebek között a szövetségi minimálbér bevezetése miatt.

Rámutatott: ugyanakkor a tartósan alacsony olajárak mellett az energiatakarékos termékeket gyártó vállalatok értékesítési nehézségekbe ütközhetnek. "Az alacsonyabb üzemeltetési költségek kedvéért ma még lecserélik a régi bojlereket vagy autókat a fogyasztók, az energiaárak csökkenésével párhuzamosan azonban ez a késztetés is csökken" - fogalmazott.

Decemberben az olajárak csökkenése miatt a fogyasztói árak mindössze 0,2 százalékkal emelkedtek Németországban, öt éve a legalacsonyabb mértékben. Az euróövezetben pedig a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek decemberben, amire több mint öt éve nem volt példa. Elemzők ezért aggodalmuknak adtak hangot egy deflációs, a gazdasági teljesítményt is károsító, huzamos ideig tartó árcsökkenés növekvő kockázata miatt.

Kiemelt Partnereink