Elemzések Nagyobb veszélyt jelentenek a gyalogosokra az SUV-k

Nagyobb veszélyt jelentenek a gyalogosokra az SUV-k

autopro.hu/V.M. | 2020.06.17 11:23

Nagyobb veszélyt jelentenek a gyalogosokra az SUV-k

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Biztosítási Intézete (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) friss tanulmánya szerint az SUV-k balesetek alkalmával nagyobb valószínűséggel okoznak súlyos sérüléseket a gyalogosoknak vagy okozzák azok halálát, mint más személyautók, ezért változtatásokat szükséges eszközölni a járművek tervezésében.

Hirdetés

A legtöbb szabadidő-jármű hűtőrácsa balesetkor a gyalogos medencéjének vagy mellkasának ütközik, ezáltal nagyobb energiát adva át az elgázolt testének. Óránkénti harminc kilométert meghaladó sebességnél az SUV-k nagyobb eshetőséggel okoznak súlyos vagy halálos kimenetelű sérüléseket.

A publikáció szerzői a következtetéseiket összesen hetvenkilenc, három michigani városban regisztrált balesetből szűrték le. A viszonylag kicsi mintaméret miatt megjegyezték, hogy további kutatást szükséges végezni annak megvizsgálására, hogy valóban helytálló-e mindegyik megállapítás.

Az USA-ban és az Európai Unióban is egyre népszerűbbnek számító SUV-k azért jelenthetnek fokozott veszélyt a gyalogosokra, mert nagyobb a tömegük, illetve az orrészük magasabb és tompább formájú. A Reuters szerint további gondot jelent a jellemzően magasabb súlypontjuk, ami a kormányozhatóságot negatívan befolyásolja, megnehezítve a balesetek elkerülését.

Kiemelt Partnereink