Elemzések Egyre rosszabb színben tűnnek fel az autóipari befektetések

Egyre rosszabb színben tűnnek fel az autóipari befektetések

autopro.hu/E.M. | 2022.09.29 09:22

Egyre rosszabb színben tűnnek fel az autóipari befektetések

Fotó: Pixabay

A Transport & Environment környezetvédelmi civil szervezet tanulmánya szerint egy jármű élettartamára vetített szén-dioxid kibocsátás olyan magas, hogy az autógyárakba való befektetés majdnem annyi szén-dioxidot finanszíroz euróra vetítve, mint az olajipari cégekbe való invesztálás.

Hirdetés

A civil szervezet kutatói a világ kilenc legnagyobb autógyártója által szolgáltatott 2020-as adatokat használták fel. A tanulmány pedig a járművek élettartamuk alatt kibocsátott átlagos szén-dioxidot (tonnában megadva), valamint a flották méretét és összetételét hasonlította össze a vállalatok piaci kapitalizációjával.

Ezek felhasználásával a Transport &Environment számításaiból kiderült, hogy a Shell, a BP és az Exxon Mobil olajipari óriásokba fektetett egymillió euró mintegy 5000 tonna szén-dioxidot finanszíroz, míg ugyanez az összeg az autóiparban átlagosan 4500 tonnát.

Az eredmények fontos következményekkel járnak az Európai Unió pénzügyi intézményei számára, amelyeknek a 2023-ban hatályba lépő új szabályok értelmében közzé kell majd tenniük befektetéseik élettartamra vonatkozó károsanyag-kibocsátását – ez az úgynevezett Scope 3.

Szigorúbb előírások

Eddig a pénzintézeteknek csak a befektetéseik úgynevezett Scope 1 és 2 kibocsátását kellett nyilvánosságra hozniuk, ami a termelési folyamat során keletkező anyagokra vonatkozik. Az autók esetében azonban a kibocsátások 98 százaléka a termék élettartama alatt a jármű meghajtásához használt üzemanyagból származik.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a Scope 3 hozzáadásával az autóipari részvények sokkal szennyezettebbnek tűnnek majd ráadásul úgy, hogy a befektetőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy bizonyítsák beruházásaik környezetvédelmi hitelességét – olvasható a Reuters cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink