Elemzések Egyre népszerűbb az alternatív meghajtás az EU-ban

Egyre népszerűbb az alternatív meghajtás az EU-ban

autopro.hu/H.J. | 2020.02.20 10:28

Egyre népszerűbb az alternatív meghajtás az EU-ban

Fotó: BMW Group Press Club

2019 utolsó negyedévében tovább csökkent a dízelautók iránti igény az Európai Unióban. Az újonnan nyilvántartásba vett gépjárművek 57,3 százaléka volt benzines, 4,4 százaléka elektromos, és mindössze 29,5 százaléka dízelüzemű az októbertől decemberig tartó időszakban. Az összes alternatív meghajtású jármű együttes piaci részesedése 13,2 százalék volt.

Hirdetés

Az Európai Unióban tavaly regisztrált új gépjárművek 60 százaléka benzinüzemű, míg 30,5 százaléka dízel volt. Az eladott elektromos személygépjárművek száma 2018-hoz képest egy százalékkal növekedett, így 2019-ben az összes eladott jármű 3 százaléka volt alternatív meghajtású.

Benzin és dízel autók

2019 októbere és decembere között 3,7 százalékponttal esett vissza a dízelautók száma az EU-ban. A hanyatlás ellenére néhány piac azonban már a fellendülés jeleit mutatja. Az Európai Unió két legnagyobb autópiacán ismét nőtt a dízelautók iránti kereslet – Franciaországban több mint hét százalékkal, Németországban pedig több mint 4 százalékkal. Emellett Belgiumban, Szlovéniában, Magyarországon, Svédországban és Romániában kétszámjegyű növekedést mértek.

Ugyanakkor a benzinautók továbbra is növekvő tendenciát mutattak, 2018 negyedik negyedévéhez képest 2019 azonos időszakában közel 12 százalékkal emelkedett a számuk az összes EU-tagországban.

Alternatív meghajtású járművek

2019 negyedik negyedévében az alternatív meghajtású autók iránti kereslet jelentősen, közel 66 százalékkal nőtt az EU-ban. A növekedés fő mozgatórugói az elektromos modellek voltak – a hibrid elektromos járművek továbbra is az alternatív meghajtású járművek túlnyomó részét képezik, 2018-hoz képest közel 70 százalékkal növekedett az arányuk. A más alternatív hajtású járművek száma – köztük az etanollal, a folyékony kőolajjal és a földgázzal működő járművek – szintén növekedett – számolt be az acea.be.

Kiemelt Partnereink