Elemzések Budapest meg fog fulladni az elektromos autók nélkül

Budapest meg fog fulladni az elektromos autók nélkül

autopro.hu/P.B. | 2022.06.15 07:16

Budapest meg fog fulladni az elektromos autók nélkül

A kép illusztráció. | Fotó: MTI

Egy friss felmérés szerint 24 vizsgált európai főváros közül csak egyben romlott a levegő nagyobb arányban az elmúlt néhány évben, mint Budapesten. Sőt, összességében is csak hat olyan főváros van, ahol érdemben romlott a helyzet az elmúlt években.

Hirdetés

A Uswitch felmérése a 2019 és 2021 közötti időszakra vonatkozik, a szakemberek azt vizsgálták, hogy ebben az időszakban hogyan változott az egyes fővárosok légszennyezettsége. Összesen 24 európai fővárost vettek bele a mintába, köztük Budapestet is. A magyar főváros rendkívül rossz eredményt ért el, bár némileg talán meglepő, hogy Izland végzett még rosszabbul.

Budapesten 12,24 százalékkal romlott a levegő 2019 és 2021 között, ennél rosszabb csak Reykjavíkban volt a helyzet, ahol 13,99 százalékos a romlás. Tallinnban 11,06 százalékot romlott a levegő minősége. Ennél a hármasnál sokkal kisebb mértékben, de rosszabb lett a levegő Madridban (2,9 százalék), Varsóban (2,69 százalék) és Pozsonyban is (2,57 százalék).

Oslo, London és Brüsszel lényegében stagnálást könyvelhet el, míg a maradék tizenöt fővárosban szignifikánsan javult a levegő minősége.

Szükség van az elektromos átállásra

A kutatók szerint az adatok azt is jól mutatják, hogy mely városokban lenne szükség a gyorsabb elektromos átalakulásra – ugyanis a közlekedés az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó a régióban, és ez igaz hazánkra is.

A lista élén Athén áll, a görög fővárosban 34,85 százalékkal csökkent a légszennyezettség mértéke. Dublinban 24,76, Stockholmban 18,05 százalékos volt a javulás, de tíz százléknál többet javult a levegő minősége Szarajevóban, Koppenhágában, Szkopjéban, Lisszabonban és Nicosiában is.

A nagyvárosok is tudnak javítani

Egyértelmű, hogy a légszennyezettségi adatok változását más szemmel kell nézni egy Ljubljana, Pozsony vagy Reykjavík méretű városban, másképpen Budapesten, Bécsben és Prágában, és megint másképpen Londonban vagy Párizsban.

Magyar szemmel nézve mindenképp aggasztó, hogy Bécs (3,99 százalékos javulás), Prága (8,48 százalékos javulás) és Berlin (5,58 százalékos javulás) is sokkal jobb eredményeket tudott elérni a levegő minőségének javításában a magyar fővároshoz képest.

Sőt, figyelemreméltó Párizs 2,12 százalékos javulása és London 0,16 százalékos javítása is, bár utóbbi inkább stagnálás – ennek ellenére óriási eredmény, hogy hogy két ekkora metropoliszban nem romlott a levegő minősége a járványból való kilábalás után sem.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink