Elemzések A gazdaság újraindulására vár a műanyagipar

A gazdaság újraindulására vár a műanyagipar

autopro.hu | 2020.05.07 13:48

A gazdaság újraindulására vár a műanyagipar

Fotó: BASF Press photos

Az európai gazdaság kezd magához térni, a folyamat azonban még nagyon lassú. Emiatt a közép-európai műanyagipari vállalatok is kevés megrendelést kapnak, termelésük lassan fut fel. Szektoronként azonban nagy a szórás. Míg a gyógyszeripari csomagolóanyagok iránt továbbra is nagy a kereslet, addig az élelmiszeripari flexibilis csomagolóanyagok esetében már csökkenés tapasztalható.

Hirdetés

Az európai országok sorra enyhítik a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, a gazdaság magához térése azonban nem megy egyik napról a másikra. A közép-európai műanyagiparra specializálódó myCEPPI Kft. elemzéséből kiderül, hogy a régióban a műanyagfeldolgozók továbbra is alacsony kapacitáson működnek, Romániában, Bulgáriában és Szerbiában pedig a szokottnál is rosszabb a helyzet.

Még várni kell a kereslet erősödésére.

Május 1. után a kőolaj és könnyűbenzin (naphtha) árak hirtelen emelkedésnek indultak, így a szintén a műanyagok készítésének alapjául szolgáló olefin monomer áresése ellenére csak mérsékelt árcsökkenés ment végbe a polietilén és polipropilén esetében. A polimerek iránti keresletnek ezenkívül a lassú újraindulás, illetve az elmúlt kettő hónap során létrejött alapanyag tartalékok sem kedveznek. A polimerek iránti kereslet valószínűleg az egész hónapban viszonylag gyenge marad.

Az autóiparban, mely egy jelentős műanyag-felhasználó, egyelőre kevés új megrendelés érkezik az alkatrészgyártókhoz, valamint a már korábban leadottak lehívását is kettő-három héttel halasztják. Az autóipari beszállítók nagyon alacsony, becslések szerint 30 százalékos kapacitással termelnek.

Valahol jobban megy, valahol rosszabbul

Bár a régiós műanyagipari összkép távol áll az ideálistól, vannak szektorok, melyek kifejezetten jól teljesítenek. A gyógyszeripari csomagolóanyagok iránt még mindig kiemelkedő kereslet mutatkozik, és ez várhatóan 2020 folyamán már nem fog változni. Nem meglepő módon a háztartási vegyszerek, fertőtlenítők termelése is jó megy.

A mezőgazdasági felhasználást alapvetően érintetlenül hagyta a vírushelyzet. Az építőipari csövek gyártását szintén kevésbé rázta meg a járvány miatti gazdasági visszaesés. A termelési kapacitások sok helyen teljesen ki vannak használva az erőteljes keresletnek köszönhetően.

A vízelvezetésre, vízszűrésre, valamint például árkok és vasúti sínek építésénél a talaj stabilizálására használt geotextíliák iránti igény már nagyobbat esett, ám a következő hónapokban a kereslet élénkülésére lehet számítani.

Az ételek csomagolására használt flexibilis műanyagok, úgymint a polietilén filmek esetében már visszaesés érezhető. Kevesebb ember halmozza fel az élelmiszereket, és Nyugat-Európából is kevesebb megrendelés érkezik.

A vendéglátóipari kereslet lassan növekszik, emellett az elmaradó fesztiválszezon miatt nem valószínű a termelés jelentős felfutása a nyáron.

A nem élelmiszerek csomagolására használt anyagokat tekintve a termelés növekedése inkább júniusban várható, ugyanis májusban még újra kell indulnia termelésnek, valamint normalizálódnia kell a készleteknek.

Kiemelt Partnereink