Trend Zéró tolerancia: Európa nagyítóval keresi a trükköző autógyártókat

Zéró tolerancia: Európa nagyítóval keresi a trükköző autógyártókat

MTI | 2015.09.25 09:09

Zéró tolerancia: Európa nagyítóval keresi a trükköző autógyártókat

Az Európai Bizottság arra kérte az uniós tagállamokat, hogy a VW-botrány nyomán indítsanak nemzeti szintű vizsgálatot a járművek károsanyag-kibocsátásáról, és készítsenek jelentést róla.

A bizottság zéró toleranciát hirdetett a csalásra, és az uniós szabályok szigorú betartására szólított fel. A szervezet azt szeretné, hogy a nemzeti hatóságok ellenőrizzék az Európában eladott járműveket, és győződjenek meg arról, hogy a károsanyag-kibocsátási normákat betartották-e a gyártók.

Az Európai Bizottság feladata, hogy meghatározza a kibocsátási küszöbértékeket és az ellenőrzés szabályait, de az engedélyezési tesztek lefolytatása nemzeti hatáskörben van.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) múlt pénteken azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Ezek a típusok közúti használat során a megengedettet akár 40-szer meghaladó mértékben bocsátanak ki nitrogén-oxidokat.

A brüsszeli bizottság hangsúlyozta, meg kell tudni, hogy Európában hány olyan jármű közlekedik, amelynek motorvezérlő programjába a csalást lehetővé tévő szoftvert telepítettek. Egyúttal jelezte, hogy napokon belül összeül az engedélyeket kiadó nemzeti hatóságok képviselőivel.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januárjától ne laboratóriumi körülmények között vizsgálják az autókat, hanem a valós közlekedésnek megfelelő módon. Mindazonáltal még kell állapodni, hogy mi legyen akkor, ha jelentős elérést tapasztalnak a futópadon és a közúton mért károsanyag-kibocsátási értékek között.

A gépjárműveken Európában jelenleg alkalmazott NEDC (Új Európai Vezetési Ciklus) néven futó vizsgálategyüttes az 1970-es évek óta van érvényben. A teszt során az autó 20 perc alatt 11 kilométert tesz meg, 26 másodperc alatt gyorsul fel nulláról 50 kilométeres óránkénti sebességre, eközben sem a légkondicionáló, sem a fényszórók nem működnek, a hőmérséklet pedig 20 és 30 Celsius-fok közötti tartományban van.

Kiemelt Partnereink