Trend Unatkozik a sofőr? Beszélgessen az autóval!

Unatkozik a sofőr? Beszélgessen az autóval!

autopro.hu/B.B. | 2016.06.13 10:38

Unatkozik a sofőr? Beszélgessen az autóval!

A BMW első embere szerint az önvezetés után a mesterséges intelligencia szabhatja át még jobban az autókat. A gondolatmenetben a Tesla és az Apple is előkerült.

Hirdetés

Az autóipart érintő változásokról beszélt Harald Krüger BMW-vezér az Automotive News Europe Congress nevű rendezvényén. Véleménye szerint a hagyományos autógyártók a változások során új riválisokat kaptak: az iparág jelentősen kitágult, a régebbi szereplőknek már nem csak a Tesla és a Faraday Future jelent versenytársat, hanem a Google, az Apple vagy épp a kínai Alibaba is. Ezzel párhuzamosan azonban új lehetőségek is nyílnak, ezek talán legnagyobbika a mesterséges intelligencia és a közlekedési eszközök párosítása. A BMW vezérigazgatója két példával is alátámasztotta gondolatait.

A mesterséges intelligencia (AI) fejlődésének egyik fordulópontját jelentette, mikor márciusban a Google AlphaGo szoftvere legyőzte a világ legjobb go játékosát, Lee Sedolt (a go egy, a sakknál jóval bonyolultabb játék). Az AlphaGo mély, részben neurális hálózatokat idéző tanulási képessége lehetővé tette, hogy a gép átlássa és reagáljon az ember hibájára. Krüger a japán Peppert, az egyedül élő idősek számára fejlesztett humanoid robotot is megemlítette: a gép képes értelmezni az emberi érzelmeket, és ennek megfelelő választ adni. A technológia tehát egyre emberszerűbb: „hamarosan az autónk hamarabb rájöhet, milyen kedvünk van, mint a házastársunk”.

A BMW Vision Next 100, a cég százéves fennállása alkalmából megfogalmazott stratégia is ebbe az irányba mutat: a járművek igazi társsá válhatnak, szinte már egyéniségként viselkedhet. Krüger úgy véli, a mesterséges intelligencia veszélyt nem, csak lehetőségeket rejt, hiszen akár minden vásárló teljesen egyedi terméket kaphat pénzéért.

A BMW nem a levegőbe beszél, hiszen az autonews.com szerint az elektromos autózás, az automatizált vezetési rendszerek és a prémium mobilitási szolgáltatások mellett a gépi tanulás, vagyis a mesterséges intelligencia irányába mutató fejlesztéseihez is keres szakembereket.

Kiemelt Partnereink