Trend Hosszú távon is a gázra esküszik az Iveco

Hosszú távon is a gázra esküszik az Iveco

autopro.hu/B.B. | 2016.09.26 14:02

Hosszú távon is a gázra esküszik az Iveco

Közel két és fél tucat szabadalom kapcsolódik ahhoz a géphez, amivel az Iveco is megmutatta, hogyan képzeli el a jövő szállítmányozását.

Hirdetés

Minden nagyobb gyártó, legyen szó személy- vagy haszongépjárművekről, az utóbbi időben bemutatott egy-egy koncepciót. A jövő járműveinek felvázolói közé most csatlakozott az Iveco is: az olaszok szinte teljesen emissziómentes, önjáró kamiont villantottak az IAA-n, írja az Auto Motor und Sport.

A lehető legáramvonalasabbra formált külső egy cseppfolyós biogázzal hajtott teherautót takar. Bár ez az alternatív üzemanyag felelős némi károsanyag-kibocsátásért, a jármű elhanyagolhatóan kis értékei miatt lényegében környezetbarátnak tekinthető. Cserébe a koncepció hatótávolsága kiemelkedő az elektromos hajtáshoz képest, hiszen egy tankolással 2200 kilométert is meg lehet tenni a géppel.

A minél hatékonyabb üzemanyag-felhasználás többek között a Michelin intelligens termékeinek is köszönhető, hiszen a hőmérsékletről, nyomásról, kopásról valós idejű adatokat szállító gumiabroncsok rendkívül alacsony gördülési ellenállást tesznek lehetővé.

Iveco Z-Truck
Kattintson a galériáért!

Az autópályán kívül a városokban is működőképes önvezető üzemmódnak köszönhetően az együléses kabin adminisztratív munkára is használható, a sofőrök jövőben átalakuló munkafeladatai (fuvarral kapcsolatos ügyintézés) így menet közben is elvégezhetők. A tanulmány technikai felszereltségét jól mutatja, hogy az Iveco 29 szabadalmat jegyzett be fejlesztése közben.

Kiemelt Partnereink