Trend A kerekek súrlódási energiáját használja fel a nanogenerátor

A kerekek súrlódási energiáját használja fel a nanogenerátor

Panker Gergő | 2015.07.14 08:46

A kerekek súrlódási energiáját használja fel a nanogenerátor

A Wisconsin-Madison Egyetem mérnökei által fejlesztett innovatív nanogenerátor az autó kerekeinek súrlódási energiáját alakítja elektromossággá.

A Nano Enery szakfolyóiratban megjelent leírás alapján a technológia segíthet a gyártóknak, hogy járműveik még hatékonyabbak legyenek.

Az úttörőnek számító rendszer, amely potenciális erőforrássá alakítja magát az útfelületet, az energiát a két különböző tulajdonságú anyag súrlódásából következő triboelektromos hatásból nyeri.

Súrlódásból energia

Xudong Wang, az UW-Madison Egyetem anyagtudományokért felelős professzora elmondta, hogy a technológia képes visszanyerni az energiát, amely másként a súrlódás miatt elveszne.

– A kerekek és az út közötti súrlódás körülbelül jármű a fogyasztásának 10 százalékát teszi ki – hangsúlyozta. – Ez az energia normális esetben egyszerűen elvész. Amennyiben képesek lennénk ezt az energiát visszanyerni, jelentősen javíthatnánk a járművek hatásfokát – tette hozzá Wang.

A nanogenerátor legfontosabb eleme a gumiabroncs egy szeletébe integrált elektróda. Amikor a elektródával ellátott felület érintkezésbe kerül a talajjal, a két felület közötti súrlódás elektromos töltetet hoz létre.

A kezdeti tesztek során Wang professzor és csapata egy LED-izzókkal ellátott játékautóval demonstrálta a technológia működési elvét. A LED-lámpákat kerekre szerelt elektródából nyert energia látja el elektromossággal.

Via theengineer.co.uk

Kiemelt Partnereink