Autopro Blog 80 találmány ugyanattól a mérnöktől

80 találmány ugyanattól a mérnöktől

ContiBlogger | 2016.02.24 08:15

80 találmány ugyanattól a mérnöktől

A szabadalmak és a mögöttük álló innovációk minden vállalat számára óriási értéket képviselnek. De mitől lesz egy fejlesztés találmány, s miként lehet megvédeni a szellemi tulajdont?

Hirdetés

A Continental versenyelőnye nagyrészt a különböző találmányainkon, fejlesztéseinken nyugszik. Van egy német kollégánk, aki alighanem rekordok könyvébe illően „termékeny” a találmányok terén. A Frankfurtban élő Jürgen Faller immár 25 éve dolgozik a Conti kötelékében, a Chassis & Safety divízió Hidraulikus fékrendszerek üzleti területénél, ez idő alatt több mint 80 találmány bejelentésében volt részes, amelyek közül 43 szabadalom és szabadalmi bejelentés lett.

Felmerülhet a kérdés, hogy mitől lesz egy fejlesztés találmány? Mikortól lehet szabadalmaztatni? És hogyan védi a Continental a szellemi tulajdonát? Nálunk külön terület felelős ezért: a találmányok általában három utat járnak be Intellectual Property „részlegünknél”.

Vagy szemügyre vesszük a konkurens termékeket, és megnézzük, hogy mit csinálhatnánk másként, jobban, vagy felmerül egy probléma, mert egy termék túl drága vagy nem elég jó, ám az is előfordul, hogy a találmány a véletlen eredménye. Mindegy, hogy melyik utat járja be egy innováció, a legelső a találmány bejelentése a konszern saját szabadalmi részlegén. Méghozzá mielőbb. Ugyanis csak ebben az esetben történhet meg kellő időben a bejelentés a szabványügyi hivatalnál. Ettől a pillanattól az ötlet szellemi tulajdonként ideiglenesen védve van. Eközben nem feltétlenül szükséges, hogy egy alapjaiban új találmányról legyen szó. Sokkal gyakoribbak a részletekben gazdag továbbfejlesztések, mint például a tandem fékrásegítő esetében.

A pirossal bekarikázott szellőztető csövecske a 3. generációs tandem fékrásegítő innovációja (szabadalmi oltalom alatt áll)

A szabadalmi részlegen összehasonlítják az egyén vagy a csapat (mindkettő lehetséges) találmányi bejelentését a technika aktuális állásával. Megtekintik, hogy az eljárás vagy a termék valóban új-e, és hogy a Continental számára érdekes-e gazdasági szempontból. Ha a szabadalmi részlegünk meg van győződve arról, hogy a bejelentés esetében újdonságról van szó, a szabadalmi megbeszélés pedig arra vezet, hogy a Continental számára értékes lehet a találmány, bevonják a szabadalmi hivatalt, amely a maga részéről megvizsgálja az újítást. Párbeszéd jön létre arról, hogy a találmány szabadalomképes-e vagy sem, a folyamat akár évekig eltarthat.

Van egy íratlan szabály a cégünknél – nincs olyan, hogy „kis ötlet”, „lényegtelen újítás”. Mindenkit arra bátorítunk, hogy azonnal jelentse be innovációit, akkor ugyanis legalább biztosított a status quo. Sosem lehet tudni, mi válhat egy-egy ötletből.

Kiemelt Partnereink