Techtogether A jó fizetés csábítja a diákokat a mérnöki munka felé

A jó fizetés csábítja a diákokat a mérnöki munka felé

Pardavi Mariann | 2016.03.24 13:17

A jó fizetés csábítja a diákokat a mérnöki munka felé

Sokan sokféleképpen próbálják maguknak bebiztosítani a képzett szakembergárdát. Kisfilmünkben azt mutatjuk meg, hogy csinálják ezt Zalaegerszegen.

Lukács Attila, a Zalaegerszegi Képzési és Kutatási Központ vezetője úgy fogalmazott szakportálunknak, eddig több mint 150 diplomát osztottak ki, de a környező cégeknek ennél jóval többre van igénye. Azt mondta: évi negyven mérnököt szívna fel a zalai térség.

A zalai cégek fejlődnének, növekednének, ezek a célok pedig a jóképességű szakembereket feltételeznek. Éppen ezért rendezett az autopro.hu szakportál a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ támogatásával olyan rendezvényt, ahol a fejlődni vágyó cégek a jövő munkavállalóival, vagyis a ma diákjaival találkozhattak.

Techtogether Zalaegerszeg Junior
Kattintásra képgaléria nyílik

– Az öntészeti szakmát vonzóvá tenni nem egyszerű feladat – kezdte a Nemak Győr Almíniumöntöde Kft. vállalati tanácsadója. – Egy lehetőségünk van: megmutatni, mik a szépségei. Bevett módszerünk, hogy általános iskolákba megyünk el bemutatkozni. Nyilvánvalóvá akarjuk tenni a diákok számára, hogy a mi céljaink nem rövidtávúak, hanem számíthatnak arra, hogy aki ezt a szakmát választja, annak hosszú időre lesz biztos megélhetése.

Ezt a gondolatot támasztotta alá Németh István, a MAJOSZ ügyvezető főtitkára.

A győri cégeknek is segítjük megtalálni a jövő munkatársait!
A rendezvény dátuma: 2016. április 15., péntek
Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és Egyetemi Csarnok

– A járműipar azért lehet vonzó, mert rengeteg beruházás érkezik ebbe a szektorba. Ez az iparág fejlődőképességét nagyban befolyásolja.

A győri Mobilis gondoskodott arról, hogy a diákoknak szánt feladatok érdekesek és szórakoztatóak legyenek, ezzel egyidőben zajlott az úgynevezett expo caching, melynek részeként a fiataloknak információkat kellett begyűjteni a részt vevő cégektől. Így garantáltuk azt, hogy a diákok és a cégek munkatársai személyesen találkozzanak, beszélgessenek. A feladatsor harmadik része a kommunikációs képességeket vizsgálta.

Vidám és pörgős – ilyen is lehet egy pályaorientációs rendezvény

– Azt pontoztuk, mennyire kreatívak a diákok, hogyan mutatják be az intézményüket és azt, szerintük, miért jó az iskolájuk – ismertette az egyik zsűritag, Nagy András, Zalaegerszeg Megyei Jogú Városának polgármesteri tanácsadója. Hozzátette: a műszaki pályát választok aránya nem túl magas, ennél jóval több szakembert igényelne a munkaerőpiac.

Kerekes Attila Ferenc, az Opel oktatóközpontjának vezetője el is mondta, milyen szakmákat igényelne a piac a részükről.

– Karbantartásra sokakat keresünk, ezért is zajlik nálunk villanyszerelő és automatikai technikus képzés.

Hogy látják mindezt a jövő reménységei, a még diákkorú mérnökgeneráció? Hornung Péter nagyon is bizakodóan.

– Műszaki pályára szeretnék menni, valószínűleg a gépészmérnöki szak mellett döntök majd. Egyrészt vonz a fizika, másrészt az sem utolsó, hogy jó fizetést kínál ez a szakma.

Végh Márk, a Zalaegerszegi Műszaki Képzés hallgatója hozzátette: szerinte jó lehetőségek vannak Zalaegerszegen, sok cég várja a hallgatókat.

– Azért volt jó választás a zalai mérnökképzés, mert itt sok szakmai gyakorlatot szerezhetek. A duális képzés részeként minden évben több hónapot tölthetünk el a gyakorlati helyeken.

Kiemelt Partnereink