Szolgáltatók Ötezer milliárd forintot és kiszámítható gazdasági környezetet ígért a kormány a kkv-knak

Ötezer milliárd forintot és kiszámítható gazdasági környezetet ígért a kormány a kkv-knak

MTI | 2015.12.05 10:23

Ötezer milliárd forintot és kiszámítható gazdasági környezetet ígért a kormány a kkv-knak

A magyar kormány legfontosabb szövetségese az a magyar vállalkozói közösség, amely képes önmagát eltartani és másoknak munkát adni - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Vállalkozók napján, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezett Budapesten.

Hirdetés

Kifejtette: a magyar kormány azon dolgozik, hogy új szövetséget ajánljon a magyar vállalkozói társadalomnak, ennek fontos eleme az a támogatáspolitika, amely a következő időszakban további lehetőséget nyit a munkavállalók 60 százalékának munkát adó, magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) előtt.

Lázár János elmondta, hogy az európai uniós források 60 százalékát nyitják meg a kkv-k előtt az új elszámolási ciklusban a korábbi 16 százalékkal szemben, és ez olyan lehetőség, amelyre nem volt példa 1990 óta. Ez minimum 4-5 ezer milliárd forintot jelent a magyar kkv-szektor számára.

A miniszter kiemelte: dolgoznak azon, hogy a következő években az állam ne kerékkötő legyen, hanem lehetőséget és esélyt teremtsen a vállalkozásoknak, a most induló program javítani fogja az üzleti környezetet.

A vállalkozók akkor lehetnek biztonságban, kiszámítható környezetben, ha az állam ügyei rendben vannak - jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva: a magyar kormány legnagyobb érdeme, hogy 2010 óta rendbe hozta az állam ügyeit, a vállalkozók számára nem jelent kockázatot a magyar költségvetés helyzete.

Lázár János beszélt arról is, hogy Magyarország előtt két olyan időszak van, amely közös kihívás, egyrészt a 2016-os esztendő, amikor lendületet kell adni a magyar gazdaság további növekedéséhez, másrészt a 2020 utáni időszak, amikor az uniós források elfogynak, és nagy kérdés, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül hogyan boldogul.

A magyar kormánynak a jövőben fő szövetségese a magyar tulajdon, a magyar tulajdonos, aki gazdasági produktumot hoz létre - jelentette ki, és elengedhetetlenül szükségesnek nevezte a termelő vállalkozások támogatását, a foglalkoztatás, a munka anyagi terheinek csökkentését.

Lázár János szólt arról is, hogy a magyar bürokrácia ma megöli a vállalkozáshoz szükséges kedvet. Szerinte ebben akkor lesz változás, ha minden NAV-tisztségviselő úgy gondolja, hogy a vállalkozók fizetik a munkabérét, és amit csinál az elsősorban szolgáltatás.

Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban Magyarországon nagy az állam által foglalkoztatottak aránya, meg kell teremteni azt a közigazgatási modellt, amely olcsóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az állami eljárást.

A miniszter hangsúlyozta: az érdekképviseletek nélkül nem döntenek egyetlen kérdésben sem. Példaként említette: nincs arról döntés, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknél hány embert kell foglalkoztatni, döntést erről az érdekképviseletekkel közösen alakítanak ki.

Kiemelt Partnereink