Szolgáltatók Zipcar: ne legyen magánszemélynek önvezető autója

Zipcar: ne legyen magánszemélynek önvezető autója

autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.13 10:00

Zipcar: ne legyen magánszemélynek önvezető autója

A Zipcar UK ügyvezető igazgatója szerint nem szabadna az önvezető járműveket magántulajdonban használni a jövőben.

Hirdetés

Jonathan Hampson elmondta, hogy a Zipcar alkalmazkodni fog üzleti modelljéhez, ami magában foglalja a jövőben is az önvezető járműveket, és segíti az új technológiákkal a közúti közlekedést.

Elmondta, hogy szerinte az övezető járművek nem lehetnek majd magántulajdonban, hanem megosztott tulajdonjoggal kell rendelkezniük.

Úgy véli, a magántulajdonban levő önvezető járművek tovább duzzasztanák a városi forgalmat, így szerinte egyéni utazgatások helyett a közösségi autómegosztás lenne a legjobb megoldás.

Az önvezető járművek részt vesznek a "Mobilitás, mint szolgáltatás" (MaaS) elnevezésű programban, ami csökkenti az egyedül használatos közlekedési módok szükségességét.

A MaaS potenciális sikere azonban kérdéseket vet fel az autóipar jelenlegi struktúrájával kapcsolatban. A kereskedők kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az autógyártók milyen gyorsan fognak felhagyni a jelenlegi tulajdoni modellel, továbbá nem mindegy, hogyan reagálnak erre az autótulajdonosok.

Nigel McMinn, a Lookers vezérigazgatója elmondta, hogy ha megnézzük a dolgok érzelmi oldalát, a legtöbb embernek kötődése van az autójához. Márkát választanak, egy adott modellt, kárpitot vagy színt akarnak. Mindez nagyon személyes.

A Zipcar azonban reméli, hogy az új szolgáltatás segíteni fogja az autók megosztását.

Kiemelt Partnereink