Szolgáltatók Már a NAV sem szereti annyira az ál-ekáer honlapot

Már a NAV sem szereti annyira az ál-ekáer honlapot

autopro.hu | 2015.07.09 10:32

Már a NAV sem szereti annyira az ál-ekáer honlapot

A rendszer indulásakor még nem volt baja a kormányzatnak az ekaer.hu oldallal, sőt, a nem hivatalos, megtévesztő portál logóját maguk is használták. Mostanra kellemetlen lett a baráti összeborulás.

Februárt mutatott a naptár, éspedig gépházzajosat, amikor megírtuk, hogy egy megtévesztő honlap fokozza az amúgy is létező zűrzavart az elektronikus fuvarlevél rendszerének bevezetése környékén. Hiába jelezte azonban egy logisztikai szervezet is a problémát, úgy tűnt, akkor még a NAV nem érezte úgy, hogy bármi tennivalója lenne a haszonhúzókkal szemben. Persze az elnéző magatartást az is indokolhatja, hogy az ekáer rendszer fejlesztője és az ekaer.hu üzemeltetője között üzleti kapcsolat állt fenn.

Hogy végül a cikkünket olvasták-e el az adóhatóság emberei, netán belátták, ami mindenki más számára nyilvánvaló volt jó ideje, nagy titok. Tény: a nemzeti hírügynökségen keresztül a nyár közepén arra figyelmeztetnek minden érintett céget, amivel mi zártuk téli cikkünket. "A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívja az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáer) használó adózók figyelmét, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos ekáer weboldalát (www.ekaer.nav.gov.hu) használják." Ezt írja a NAV, mi pedig azt írtuk: "Arra biztatunk mindenkit, hogy egyenes úton, a hivatalos honlapon keresztül tájékozódjon az ekáer aktualitásairól. Különösen azért, mert a rendszer márciusig még változni fog. Remélhetőleg pozitív irányba."

A NAV friss tájékoztatása szerint az "egyéb internetes oldalakon" elérhető kalkulátorok téves tájékoztatást adhatnak a bejelentési kötelezettségről. Egy konkrét példát is említ az adóhatóság, amikor ellenőrzéskor a vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy "nincs ekáer bejelentési kötelezettsége". Ezért nem tette meg a bejelentését. Az "egyéb oldal" tehát véletlenül épp az ekaer.hu volt a kiragadott példában.

A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja - jelezte a hatóság. Csak remélni tudjuk, hogy az "összes körülmény" körébe a kormányzat és a kapcsolódó szervek eddigi, a félrevezető honlappal kapcsolatos saját mulasztásai is beletartoznak.

Kiemelt Partnereink