Szolgáltatók Májusban is a járműgyártás volt a gazdaság motorja

Májusban is a járműgyártás volt a gazdaság motorja

MTI | 2015.07.14 10:02

Májusban is a járműgyártás volt a gazdaság motorja

Májusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 6,3 százalékos növekedés után. Mivel májusban kettővel kevesebb munkanap volt, a munkanaphatástól megtisztított mutató 6,2 százalékos növekedést jelez - erősítette meg második becslése alapján az egy hete közölt előzetes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,2 százalékkal mérséklődött.

Az exportértékesítés volumene 4,1 százalékkal nőtt, a belföldi eladásoké 5,8 százalékkal elmaradt a tavaly májusitól.
Az év első öt hónapjában az ipar kibocsátása 6,3, a belföldi értékesítés 3,1 az export 8,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét.

Az ipari növekedés motorja továbbra is a járműgyártás volt. Az ágazat termelése májusban két éve először nem mutatott kétszámjegyű emelkedést, 9,5 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi magas bázisról 8,6 százalékra lassult az export bővülése, míg a beszállítók teljesítménye nyomán a belföldi eladások még mindig 20,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A járműgyártás adja a feldolgozóipari export 37 százalékát, tette hozzá a KSH.

A kivitel másik meghatározó ágazata, a 14 százalékos súlyú számítástechnikai és elektronikai ipar héthavi növekedés után hajszállal, 0,2 százalékkal elmaradt a tavaly májusi kibocsátásától és exportjától egyaránt, míg a belföldi eladások 12,9 százalékkal csappantak meg.

Az élelmiszeripar termelése és belföldi eladásai második hónapja maradtak el az egy évvel korábbitól 2,5, illetve 4,5 százalékkal, míg az export 3,8 százalékkal folytatta fél éve tartó bővülését.

A rendeltetésük szerint beruházási javak belföldi értékesítési volumene 7,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, a fogyasztási cikkeké 3,1, az energiatermelő ágazatok eladásai 11,5 százalékkal csökkentek tavaly májussal összehasonlítva.

Májusban a kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelései 12,6 százalékkal, az új exportrendelések 13,4 százalékkal nőttek az előző havi 4,8 százalék után és a májusban feladott belföldi megrendelések is 7,9 százalékkal nőttek. A feldolgozóipari rendelések teljes állománya az exportrendelések 14,1 százalékos emelkedésének köszönhetően 12,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 6,3 százalékkal hatodik hónapja visszaestek.

Kiemelt Partnereink