Szolgáltatók 35 milliárdot kaphat a Volán új buszokra

35 milliárdot kaphat a Volán új buszokra

autopro.hu/B.B. | 2016.06.17 09:31

35 milliárdot kaphat a Volán új buszokra

A több tízmilliárdos tőkepótlással komoly lendületet kaphat a hazai buszgyártás.

Hirdetés

Elfogadta a kormány azt az autóbusz-gyártási cselekvési tervet, amelynek egyik eleme szerint három éves feltételes közbeszerzési eljárást írhatnak ki a Volán társaságok. Így az állam közvetve kiszámítható megrendelésekhez juttathatná a magyarországi buszgyártókat, írja a Világgazdaság. A szolgáltató társaságoknak a beszerzésekhez 35 milliárd forintos keret állna rendelkezésükre.

Fontosabb konkrétumok még nincsenek, a pályázatok megjelenése előtt a társaságok most a szükséges autóbuszok számát mérik fel. Ugyanakkor, ha meg is történik a tenderek kiírása, a kormány és a Volán akkor sem tudja garantálni, hogy mindenképpen magyar nyertest hirdethetnek. Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint ezért kulcsfontosságú a hazai gyártók versenyképessége. Ebben állami részről az új típusok engedélyeztetésének gyorsítása, és ki- és átképzési feladatok megoldása jelenthetne segítséget. Jelenleg a két nagyobb hazai buszgyártó közelében háromezren tanulnak szakmát.

A program megindításához a gyártás gyors felfuttatása is elengedhetetlen, az államtitkár szerint a buszgyártók ehhez megfelelő forrással rendelkeznek. Szintén ezt sürgetheti a személyszállítási piac idén év végén tervezett liberalizációja, vagyis tőkeerős külföldi szolgáltatók előtti megnyitása. Ha az Európai Uniós tárgyalásokon sikerülne kitolni ezt a határidőt, azzal újabb értékes időt nyerhetne a hazai buszgyártás és javulhatnának a nemrég indult állami stratégia kilátásai is.

Kiemelt Partnereink