Techtogether Út a jövőbe: duális szakképzést mindenkinek

Út a jövőbe: duális szakképzést mindenkinek

Gégény István | 2015.10.16 17:50

Út a jövőbe: duális szakképzést mindenkinek

Német, magyar, két jó barát – akár ezzel a mottóval is rendezhették volna a hazai duális képzés helyzetéről és lehetőségeiről szóló szakmai eszmecserét, amelynek a győri autógyártó adott otthont.

Az Audi Hungaria a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) karöltve, a Német Nagykövetség és a magyar kormány támogatásával első alkalommal rendezett nagyszabású szakképzési konferenciát. A rendezvényt kimagasló érdeklődés kísérte, több száz résztvevő töltötte meg a négykarikás vállalat képzési központját. A találkozóra a kormányzat is kiemelt figyelmet fordított, hiszen az alkalom fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter volt.

Ők már a jövő útján haladnak

A politikus köszöntőjében üdvözölte Németország kormányzati, képzési és ipari képviselőit, s emlékeztetett a német-magyar barátság 25. évfordulójára. Rámutatott, hogy a két ország gazdasági értelemben is szoros kapcsolatot ápol, ugyanakkor a duális képzés révén újabb német jó gyakorlatot honosítunk meg hazánkban. Varga Mihály autóipari példával élve elmondta, a magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát a magyar kormány négy „kerék” továbblendítésével kívánja elősegíteni: a támogatások igénybevételének felgyorsításával, a hitelezési aktivitás növelésével, rugalmasabb munkaerőpiac kialakításával, illetve a beruházási kedv ösztönzésével.

A nemzetgazdasági miniszter nem hagyta szó nélkül az egész járműipart sokkhatásként érő dízelbotrány témáját sem, erre vonatkozó szavait ebben a cikkünkben idéztük.

A kétnyelvű konferencián Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója vállalta a háziasszony szerepét, s a megkezdett nemzetek közötti baráti üzenetek folytatásaként perceken át név szerint köszöntötte a német és a magyar duális képzési rendszer Győrbe érkezett prominens alakjait. Üdvözlő előadásában úgy fogalmazott, a jól képzett munkatársak a vállalatok hosszú távú sikerének zálogai. Ennek szellemében az Audi Hungaria immár 2001 óta működteti a duális szakképzést Győrben, az Audi emellett ösztönzi a párbeszédet a partnerek között, hogy együtt fejlesszék a fiatalok szakképzési koncepcióját.

Duális szakképzési konferencia Győrben
Kattintásra galéria nyílik

A megnyitón beszédet mondott Jakabucz Ildikó, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke, Heinz-Peter Behr, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Thomas Meyer, a Bajor Oktatási, Tudományos és Művészeti Minisztérium tanácsosa is.

A bevezetést követően Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tartott adatokban bővelkedő előadást a szakképzési rendszer átalakulásáról, majd szakértői előadások és szekcióülések keretében folytatták a jelenlévők az eszmecserét.

Az elhangzott gondolatokból, a felmerült kérdésekből az az összkép világlott ki, hogy magát a duális képzés rendszerét minden érintett üdvözli, ugyanakkor egyelőre a kkv szektor egy része számára megengedhetetlen luxusnak tűnik a céges ráfordítást is igénylő nyitás az új irányba. Ugyanakkor mind a nemzetgazdasági miniszter, mind a kormányzat többi képviselője egyként hitet tett azon állami törekvés mellett, hogy a kisebb vállalatok is eséllyel be tudjanak kapcsolódni a gyakorlatorientált képzési rendszerbe. Az erre vonatkozó szándék tehát adott, kezdeti lendületben nincs hiány. Reméljük, sikertörténetté válik hazánkban a duális képzés, hiszen ez a pályájukat építő fiatalok, a munkaerő utánpótlására, bővítésére törekvő vállalatok és a gazdaság érdeke egyaránt.

Kiemelt Partnereink