Techtogether Szakképzési centrumot alapítottak Szekszárdon

Szakképzési centrumot alapítottak Szekszárdon

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.08.03 16:26

Szakképzési centrumot alapítottak Szekszárdon

2015. július 1-jétől a KLIK-től 10 szakképző iskolát vette át az újonnan létrehozott intézmény.

Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatójaszerint a változás nem érinti a tanulókat, a szüleiket, és a gyakorlati képzőhelyeket sem. Szeptember elsejével körülbelül 4800 tanuló kezdi meg a 2015/2016-os tanévet a központhoz tartozót iskolákban - közölte beszámolójában a teol.hu.

A főigazgató tájékoztatása szerint az ágazati képzésben közgazdasági és műszaki területeken egyaránt kimagasló volt a jelentkezők száma.

A szakiskolai képzések közül szintén a legnépszerűbbek a vendéglátás, a közgazdasági és a műszaki területeket érintő szakmák. Több szakképesítés is ösztöndíjas, tehát plusz anyagi támogatást kaphatnak a jelentkezők.

Czomba Sándor államtitkár a változásokról szólva jelezte, a szakképzési centrumok idén július 1-jétől működnek, a szakgimnáziumok és új szakközépiskolák pedig 2016 szeptemberétől. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká, a szakiskolákat szakközépiskolákká nevezik át, valamint kiterjesztik a hiányszakmákat tanulóknak járó ösztöndíjakat, és jobban támogatják a szakoktatásban részt vevő cégeket.

Az államtitkár kiemelte: minden szakiskolából vezet út az érettségihez, de míg a szakgimnázium ad majd érettségit, egy extra év tanulással pedig technikusi végzettséget, addig az új szakközépiskolák (a mostani szakiskolák) alapból nem adnak.

Czomba Sándor szerint a kormány a német mintát szeretné követni, ahol a felsőoktatásban tanulók egyharmada valamilyen szakmát adó iskolába járt. Azt szeretnék, ha a mostani 50 ezer helyett 70 ezer diák lenne jelen a szakképzésben, a duális képzésben pedig a mostani 7-8 ezer helyett 2018-ra 20 ezer vállalkozás venne részt.

Kiemelt Partnereink