Techtogether Az épülő gazdasági kar teheti egyetemmé a Kecskeméti Főiskolát

Az épülő gazdasági kar teheti egyetemmé a Kecskeméti Főiskolát

MTI | 2015.06.23 15:33

Az épülő gazdasági kar teheti egyetemmé a Kecskeméti Főiskolát

Kecskeméten a tervek szerint 2017-re elkészül a közgazdasági és pénzügyi szakembereket képző kar épületegyüttese, ez a Kecskeméti Főiskola egyetemmé válását készíti elő - jelentette be Varga László, az új képzést kezdeményező Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának elnöke kedden sajtótájékoztatón.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy a Kecskeméti Főiskola közgazdasági karral kiegészülve egyetemmé váljon - mondta a kuratórium elnöke.

Hozzátette: a tervek szerint 15 milliárd forintból olyan épületegyüttest építenek fel, amelyre "száz, kétszáz év múlva is büszkék lesznek a kecskemétiek".

Ailer Piroska, az intézmény rektora

Emlékeztetett arra, hogy a megyei kórház régi épületegyüttesét az MNB megvásárolta.

A régi épületeket lebontják, egy öt részből álló épületegyüttes épül, mintegy 30 ezer négyzetméter hasznos területtel - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a bontási munkálatokat megkezdték a területen.

Varga László beszámolt arról, hogy olyan épületegyüttes készül el, amely az oktatás, az adminisztráció, a kollégiumi ellátás mellett könyvtárat és a város felé nyitott kulturális központot is magában foglal.

Reményét fejezte ki, hogy a magyar felsőoktatás kiemelkedő egysége lesz az új karral kiegészülő főiskola.

Hozzátette: az épületegyüttes a közgazdasági karnak épül, azonban az egyetemmé alakulás után az lesz a központ.

lmondta: a beruházást az alapítvány finanszírozza, amelynek az a fő célja, hogy Bács-Kiskun megyében, kiemelten Kecskeméten a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés valósuljon meg egyetemi színvonalon.

Az alapítvány a területtel határos, használaton kívüli Szauna Hotelt megvásárolta a várostól, ott diákotthont biztosítanak egy éven belül.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: a városrész mintegy 200 hektáros területe a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban mintegy 15 milliárd forintos beruházással megújul. A jövendő egyetem mellett a "Nyugati városkapu" projekt keretében oktatási, sport célú, gazdasági és egészségügyi létesítmények épülnek, illetve újulnak meg.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy a főiskola szomszédságában lévő, egykori régi Rudolf-laktanya területét is hasznosítják, ott egy családi sport- és szabadidőközpontot alakítanak ki a 10 hektáros területen.
Reményét fejezte ki, hogy az új épületegyüttes átadása után, öt éven belül megközelíti majd a tízezret a hallgatók száma.

Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora úgy fogalmazott: régi álom, hogy az informatikai, a műszaki, az agrár- és a pedagógusképzés mellett legyen gazdasági, közgazdasági képzés a főiskolán. Terveik szerint 2017. szeptember 1-je után, az új kar beindításával az "alkalmazott tudományok" egyetemi címre adnak be pályázatot.

Kiemelt Partnereink