Techtogether A Mach-Techen találkozik ismét az ipar és az oktatás

A Mach-Techen találkozik ismét az ipar és az oktatás

Pardavi Mariann | 2015.05.06 13:00

A Mach-Techen találkozik ismét az ipar és az oktatás

Az ipar és a felsőoktatás metszéspontjai nem olyan gyakoriak, mint amennyira azt a két szereplő valójában igényelné. Májusban azonban egy újabb találkozási lehetőség adódik: a Techtogether GTE Mach-Tech nevű verseny révén egy helyen lesz a következő mérnökgeneráció és a friss gondolkodású munkaerőre vágyó cégek. A május 12. és 15. között megrendezendő esemény kapcsán Takács Jánossal, a Gépipari Tudományos Egyesület elnökével beszélgettünk.

Miért vágtak a verseny megszervezésébe?
A GTE és a MachTech régóta tartó kapcsolatban áll egymással. A versenyt a gépgyártás-technológiai tanulmányokat folytató hallgatók részére szervezzük, azzal a céllal, hogy elősegítse a teammunka fejlesztését, a kommunikációt a csapatok számára, megismertetve velük a MachTech Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztés-technikai szakkiállításon résztvevő vállalatokat. Másrészről célunk, hogy az egyetemi hallgatók közelebb kerüljenek a GTE tevékenységéhez, megismerjék a nagy múltú szervezetet.

A tavaly novemberben megrendezett mrénökhallgatói csapatversenyen készült a fotó

Mit gondol, miért érdemes csatlakozni egy frissdiplomás mérnöknek a GTE-hez?
Konferenciákat szervezünk az aktuális, szakmát foglalkoztató témakörökről, a tagjaink megismerhetik a fejlesztési irányokat, eredményeket, egymás munkáját, a vezető vállalkozásokat meglátogatva kapcsolatokat építenek és ezek remek találkozási lehetőséget jelentenek. A kapcsolatrendszer fontossága ebben a szakmában is ugyanolyan fontos, mint másutt.

Takács János

Milyen feladatokat vállalt magára a szervezet a Techtogether GTE Mach-Tech megszervezésben?
A verseny befogadásában egyeztettünk a Hungexpóval, programok előkészítésében, a csapatok toborzásában, a versenyfeladatok megszervezésében valamint a zsűrizésben vállaltunk feladatokat.

Nagy tapasztalatokkal vág az értékelésbe, hiszen az első alkalommal megrendezett mérnökhallgatói csapatversenyen zsűrielnökként vett részt. Milyen tapasztalatokat szerzett, mennyire voltak szakmailag felkészültek a versenyzők?
Úgy láttuk a többi zsűritaggal, hogy a hallgatók felkészültségével nem volt gond, a lelkesedésüket pedig határozottan jó volt látni. Remekül dolgoztak együtt a részfeladatokban, a prezentációkat is jól oldották meg, ezek a képességek a későbbiekben sokat számítanak a munkahelyeken. Remélem, hasonlókról számolhatok be a májusi rendezvény után.

A verseny helyszíne: Hungexpo, Ipar Napjai (Mach-Tech) kiállítás Szakmai partnerek: Gépipari Tudományos Egyesület, Autopro.hu

Hogy néz ki a program?
Az egyetemistáknak négy területen kell teljesíteniük: a csapat és az intézményük prezentációs bemutatása, lesznek kvízfeladatok, és expo-caching. Ez utóbbi során a hallgatóknak a támogató cégek kérdéseit kell megválaszolni, a kérdések feltételezik a személyes kontaktust, vagyis a versenyzőknek oda kell menni a cégek standjához és érdeklődni a helyes válaszok után ezeket pedig a zsűrinek értékelően kell bemutatni.

Milyen témákat ölelnek fel a kvízfeladatok?
A kvízfeladatokat a gyártás, a szerszámgépek, a robotika és gyártósorok, hegesztés-technika, az ipari anyagvizsgálat, szerszám és készülékgyártás, méréstechnika és minőségbiztosíás témakörökből állítjuk össze.

A május 15-én megrendezendő mérnökhallgatói csapatverseny részletes programja:

10.00 Megnyitó

10.15-12.15 Expo caching, a kiállító cégektől érkező kérdések megválaszolásához tájékozódás, ismerkedés a feladatot adó vállalatokkal.

12.30-13.30 Műszaki kvíz verseny partner vállalatok szakemberei és egyetemi oktatók által kidolgozott kérdésekből

14.00 – 15.00 Előadások a csapatok szakmai, kutatási területen végzett egyetemi tevékenységéről.

15.30 Díjátadás, eseményzárás

Kiemelt Partnereink