Gyártósor Ipar 4.0: kísérleti gyár nyílt Aspernben

Ipar 4.0: kísérleti gyár nyílt Aspernben

autopro.hu | 2015.09.01 08:25

Ipar 4.0: kísérleti gyár nyílt Aspernben

A Bécsi Műszaki Egyetem és húsz vállalat – köztük a Bosch, a Siemens és az SAP, melyek az új termelési folyamatoknak megfelelő, modern berendezésekkel szerelik fel a gyárat – alapította a modell és kutatási gyárat Bécs Aspern kerületében. Az Ipar 4.0-ás üzem hivatalosan is megnyílt.

Hirdetés

Az ausztriai vállalatoknak lehetőséget akarnak teremteni, hogy alkalmazkodjanak a jövőben ipari termeléshez. A folyamatos digitalizáció, a hálózatba kötött szuperszámítógépek, a robotok és a termékek elérése az interneten keresztül – ez az Ipar 4.0. A kísérleti üzemben új módszereket és termelési eljárásokat próbálnak ki és fejlesztenek, az itt szerzett a tapasztalatok később beépülhetnek a nagyobb méretű termelési rendszerekbe. 2017-ig az osztrák technológiai minisztérium további három kísérleti üzemet akar létesíteni az országban – írta az industriemagazin.at szakmai honlap.

A beruházás felét, négymillió eurót (kb. 1,26 milliárd forint) a minisztérium finanszírozta, a többit az egyetem és a résztvevő cégek. – A kísérleti üzem terméke a tudás – magyarázta Alois Stöger miniszter. – Az egész világon a termelő cégeké a főszerep, ők össze vannak kötve egymással és gépeket, alkatrészeket szállítanak be egymásnak. Az ipar közben átalakul és ezzel a folyamattal foglalkoznunk kell, mert a változás zajlik, vagy velünk vagy nélkülünk, de most itt nálunk is – tette hozzá Stöger.

Kutatási és oktatási labor

Partnerként részt vesz a projektben az Atos IT Solutions and Services, a Bosch Rexroth, a Copa-Data, az Emco, az Evolaris, a Festo, a GGW Gruber, az IGM Robotersysteme, a Jungheinrich, a Kellner & Kunz, a Logcom, a memex, a Phoenix Contact, a Plasmo Industrietechnik, az SAP Österreich, a Siemens, a Texxmo, a Trilogiq, a Würth Österreich, a Zetes Austria és a Zoller. A Siemes vezetője, Wolfgang Hesoun szerint az olyan magasabb bérköltségű országokban, mint Ausztria kiemelten fontosak az intelligens termelési formák, „a nemzetközi versenyben ezek pótolhatják a földrajzi hátrányokat”.

– Úgy látjuk, hogy a tudás- és technológiamenedzsment a mi legfontosabb feladatunk a társadalom számára – mondta Sabine Seidler, a Bécsi Műszaki Egyetem rektora. Hozzátette, hogy már a kezdetekkor tizenöt tudományos és műszaki szakember dolgozik a helyszínen. Ehhez jönnek még a különböző szakértők a résztvevő vállalatoktól. A kísérleti üzemet úgy fogják használni, mint egy tanulmányi laboratóriumot, ahol képzik a dolgozókat. – A prototípusok kifejlesztésekor, a gyártási technológiák és a piaci folyamatok figyelembevételével a valós ipari gépek és logisztikai rendszereket tesztelik a kutatók. – A kutatási projekteket úgy akarjuk megvalósítani, hogy közben ne zavarjuk a folyamatos gyártást – mondta Seidler.

Egyénre szabott 3D-nyomtató

A húsz cég és a műszaki egyetem például úgynevezett „variálható sorozatgyártást” tervez majd. – Ez egy új termelési forma, ahol minden egyes darab egyedileg az ügyfélnek készül, például egy protézis vagy a személyes szükségleteknek megfelelő, egyedi autó. Ezen kívül a Bécsi Műszaki Egyetem személyre szabott 3D-nyomtatót is akar készíteni a kísérleti üzemben.

Az is fontos, hogy a kutatási beruházásokat maguk a vállalatok is támogassák, mondta Michael Häupl polgármester. Szerinte az nem lehet, hogy csak magánforrásból finanszírozott kutatások legyenek az országban.

Kiemelt Partnereink