Gyártók Új Mercedes-gyár: itt a piros, hol a piros

Új Mercedes-gyár: itt a piros, hol a piros

autopro.hu | 2016.03.24 12:19

Új Mercedes-gyár: itt a piros, hol a piros

Újabb fordulatot hoztak a sajtó találgatásai a Mercedes leendő gyárával kapcsolatban: egyesek most épp Lengyelországot látják befutónak.

Talán nincs az autóiparban gyorsabban változó tényező, mint a tervezett beruházások helyszínei: a gyakran a vállalatok sejtelmes, konkrétumokat nélkülöző közléseire alapuló hírek rendszerint hirtelen nagy figyelmet kapnak, ám legtöbbször ugyanolyan gyorsan el is halnak.

Néhány hete egy szlovák napilap (természetesen az ilyen híreknél megszokottak szerint feltételes módban) még azt közölte, hogy északi szomszédunkban hozhat létre gyárat a termelés bővítését fontolgató Daimler. A lap által generált örömöt azonban beárnyékolhatja, hogy újabb lengyel és német sajtóértesülések szerint az autógyártó most épp Lengyelországban húzna fel új üzemet, számol be az autonews.com.

A Daimler a gazdasági helyzet miatt tavaly év végén vetette el egy oroszországi üzem létrehozásának gondolatát. Ám amennyiben mégis új gyártóegység létrehozására kerülne sor, azt mégsem lenne célszerű az orosz piactól távol kialakítani: igaz, az ottani kilátások jelenleg nem túl jók, a recesszió minden bizonnyal nem tart majd örökké. A lengyel gyárból, mely a hírek szerint az ország délnyugati részén, Jawor városának környékén jönne létre, a későbbiekben szükség esetén viszonylag egyszerűbb lenne az orosz vevők kiszolgálása.

A Daimler szóvivője az Automotive News kérdésére annyit árult el, hogy jelenleg nincs döntés egy további, személykocsikat vagy motorokat gyártó üzem felépítéséről.

Arra nincs garancia, hogy a mostani, lengyel gyárlétesítéssel kapcsolatos beszámolót nem követi majd újabb, másik országot célként megjelölő hír, hiszen szinte biztos, hogy egy esetleges hivatalos döntés megszületéséig a különböző helyi sajtótermékek figyelni fognak minden, az adott országról szóló legapróbb rezdülést is.

Kiemelt Partnereink