Gyártók Összefogott az Audi, a BMW és a Mercedes

Összefogott az Audi, a BMW és a Mercedes

Biró Csongor | 2015.08.03 09:59

Összefogott az Audi, a BMW és a Mercedes

Nem mindennapi összefogás tanúi lehetünk, sőt ilyen még nem is volt soha: közösen vásárolta meg a három nagy prémium gyártó a Nokia térkép üzletágát, a HERE-t.

Az Audi, a BMW és a Daimler 2,8 milliárd eurót fizet a Nokiának, hogy az átadja térképes fejlesztéseit. A cégeknek erre azért van szükségük, hogy kiterjesszék digitális szolgáltatásaikat és tovább növeljék a behálózott autók hatékonyságát és biztonságát, valamint elősegítség a vezető nélküli autózás elterjedését. Az összefogás nem utolsó sorban a mindenható Google gyengítésére irányul, az amerikai óriás több fronton is tervezi a hatalomátvételt az autóiparban.

Egy sajtóközleményben a három autógyártó megosztotta elképzelését, miszerint az elhelyezkedés-alapú szolgáltatásoké a jövő az autóiparban. A pontos térképek és a valós idejű járműadatok biztonságosabb vezetést biztosítanak majd (például az úton történt baleset esetén előre újratervez a rendszer), és a megosztott nyers adatokat minden gyártó szabadon használhatja saját szolgáltatások létrehozásához. A HERE térképszoftvere megtalálható az európai és észak-amerikai autók beépített navigációinak 80 százalékában.

A három vállalat egyenlő arányban osztozik a HERE-ben, amelynek szolgáltatásait más autógyártók számára is felkínálják. Ez óriási üzlet, a McKinsey piackutató szerimt az adat- és kapcsolódási üzletág az autóiparban elérheti 2020-ra a 180 milliárd eurót.

A Nokia HERE szolgáltatása "kulcsszerepet játszik majd a mobilitás digitális forradalmában" - mondta Harald Krüger, a BMW vezérigazgatója. Dieter Zetsche a Daimler vezérigazgatója szerint pedig a Nokia nagypontosságú digitális térkép szoftvere fontos építőeleme lesz a jövő mobilitásának. Az üzlet lezárására a szükséges versenyhatósági engedélyek birtokában 2016 elején kerülhet sor. A Nokia nettó 2,5 milliárd eurónál is nagyobb bevételre számíthat. A Nokia a továbbiakban mobil távközlési berendezés gyártó üzletágára és konkurense, az Alcatel-Lucent 15,6 milliárd eurós akvizíciójára kívánja összpontosítani tevékenységét.

A mintegy 6,5 ezer embert foglalkoztató berlini székhelyű Nokia HERE az idei első félévben 552 millió euró forgalom mellett 28 millió euró üzleti eredményre tett szert. A Nokia HERE az új tulajdonos alatt is megőrzi önállóságát és más autógyárakat is ellát termékével.

Kiemelt Partnereink