Gyártók Százmilliárd eurós bírság fenyegeti a kamiongyártókat?

Százmilliárd eurós bírság fenyegeti a kamiongyártókat?

autopro.hu/B.B. | 2016.11.15 10:45

Százmilliárd eurós bírság fenyegeti a kamiongyártókat?

A kartellezési ügyben korábban már szabtak ki komoly pénzbírságot a teherautó-gyártókra, de annak összege eltörpül a fogyasztóknak okozott kár mellett.

Hirdetés

Eddig sem volt épp felhőtlen az ég a négy nagy európai kamiongyártó felett, ám az igazi vihar csak most következhet: a júliusi, 2,9 milliárd eurós rekordösszegű bírság után most már százmilliárd eurós büntetés kiszabása sem elképzelhetetlen. Az Automobilwoche szerint a Daimler, MAN, Volvo/Renault, DAF és Iveco márkák ismét egy kartellezési ügy miatt keveredhet bírósági eljárásba.

A gyártók elleni csoportos pert finanszírozó Bentham Europe szerint a 14 éven keresztül tartó kartellezés az érintett vállalatok tízmillió teherkocsit adtak el az öreg kontinensen, az árak manipulálásával pedig összesen százmilliárd eurós kárt okoztak a fogyasztóknak. Ez egyetlen haszongépjárműre lebontva 10 és félezer eurós, vagyis hárommillió forintnál is nagyobb „felárat” jelentett.

A Bentham neve egyébként egy másik gyűjtőperből már ismerős lehet, a VW-csoport elleni amerikai panaszosok egy részét szintén ez a vállalat képviseli.

Kiemelt Partnereink