Gyártók Német-francia hadiipari fúziót hagytak jóvá

Német-francia hadiipari fúziót hagytak jóvá

MTI | 2015.08.25 08:16

Német-francia hadiipari fúziót hagytak jóvá

A német versenyhivatal szabad utat adott a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a francia Nexter Systems hadiipari vállalatok egyesülésének.

Hirdetés

A müncheni Krauss-Maffei Wegmann és francia konkurense egyaránt páncélozott harcjárművek gyártásával foglalkozik. A német versenyhivatal indoklása szerint a fúzió éppen a két vállalat erőssége, a nehéz páncélosok, tankok gyártása terén nem korlátozza a piaci versenyt.

Leopard 2 harckocsi

A KMW gyártja a német Leopard harckocsit, a Nexter pedig a francia Leclerc harckocsit. A két vállalat 2014-ben jelentette be egyesülési szándékát. A szándéknyilatkozatot a cégek vezetői Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter és Markus Grübel német védelmi minisztériumi államtitkár jelenlétében július végén Párizsban írták alá.

A bonni versenyhivatal kizárólag versenyjogi szempontból vizsgálta meg a tervezett fúziót. A német kormány jelenleg azt vizsgálja, hogy a vállalatok egyesülése mennyiben szolgálja az ország nemzetbiztonsági érdekeit. A gazdasági minisztériumnak pedig szeptember 10-ig áll módjában az egyesülés mélyebb nemzetgazdasági hatásainak megvizsgálását kérni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a fúziónak már nem lesz akadálya, ha megteszi, még hónapokig húzódhat a végleges döntés. Az egyesült hadiipari konszern hatezer alkalmazottal évi mintegy kétmilliárd euró forgalmat bonyolít majd.

Kiemelt Partnereink