Gyártók Munkaerőhiány és sztrájk - nem unatkozik a BMW hr-osztálya

Munkaerőhiány és sztrájk - nem unatkozik a BMW hr-osztálya

autopro.hu/B.B. | 2016.05.09 14:02

Munkaerőhiány és sztrájk - nem unatkozik a BMW hr-osztálya

Házon belüli képzéseket indít a hiányszakmák problémájának enyhítésére a bajor autógyártó, ám a dolgozó elégedettség terén is van mit javítani.

Hirdetés

Nem csak Magyarországon jelent problémát a munkakörök megfelelő szakemberekkel való feltöltése, a jelenség a németországi autógyártók körében sem ismeretlen. A BMW éppen ezért házon belüli képzési program indításával kezelné a kényes helyzetet: a gépészmérnökeik informatikai tudásának bővítésével igyekeznek enyhíteni a vállalatnál fennálló szoftvermérnök-hiányt, írja az Automobilwoche.

Harald Krüger BMW-vezér szerint a digitális technológiák az egész ágazat számára kihívást jelentenek. Aki nem tud fenntartható és hálózatba kapcsolható mobilitási szolgáltatásokat felmutatni, jó eséllyel nem fogja túlélni a versenyt – mondta. Az átalakulás a munkahelyekre is hatással van, véleménye szerint egyes állások megszűnnek majd, ám ezzel párhuzamosan új foglalkozások is létrejönnek, amelyek sokkal inkább a szoftverekhez kapcsolódnak majd, mint a hardverekhez.

A BMW is tudja: a jó IT-szakember aranyat ér

Az átalakulás jegyében a bajorok néhány hete már bejelentették, még idén 500 IT-szakembert vesznek fel. A megfelelő munkaerő megszerzése azonban csak fél siker, a jó szakembereket meg is kell tudni tartani – márpedig az elmúlt napok hírei alapján a bajor gyártónak van még mit tanulnia e téren.

Eközben a dolgozói elégedetlenséget mutatja, hogy hétfőn 2000 BMW-alkalmazott tartott figyelmeztető sztrájkot Lipcsében. A dolgozók két órás munkabeszüntetésükkel az IG Metall (fém- és elektroipari) szakszervezet törekvéseihez csatlakoztak, öt százalékos béremelést követelve. A BMW lipcsei gyárában 4700 alkalmazott dolgozik, itt készülnek az egyes, kettes, i3 és i8 modellek.

Kiemelt Partnereink