Trend Még jobban megsínyli a BMW a kínai agyelszívást

Még jobban megsínyli a BMW a kínai agyelszívást

autopro.hu/B.B. | 2016.05.06 13:48

Még jobban megsínyli a BMW a kínai agyelszívást

A bajorok i3 és i8 modelljeit fejlesztő csapat legfontosabb tagjai pártolnak át egy kínai startuphoz.

Hirdetés

Egyre nagyobb gondot jelent a BMW számára, hogy kínai vállalatok magukhoz csábítják vezető fejlesztőiket: az után, hogy 20 éves munkaviszony lezárásaként ez év elején távozott a bajoroktól az i8 egyik megalkotója, Carsten Breitfeld, most újabb kulcsfontosságú dolgozók pártolnak át ázsiai startupokhoz.

A kínai Tencent Holdings által birtokolt Future Mobility Corp., mely nem titkoltan a Tesla ellenfele szeretne lenni, most három vezetőt csábított át a müncheniektől: Dirk Abendroth eddig elektromos hajtásláncok fejlesztésével foglalkozott, Benoit Jacob a BMW i modellek dizájnfelelőse volt, Henrik Wenders pedig a menedzsmentben dolgozott.

A munkaerővesztés különösen rosszul érinti a BMW-t: nem elég, hogy a legtöbb prémium gyártóhoz hasonlóan a bajorok is nehézséggel küszködnek az elektromos járművek értékesítésével kapcsolatban, a cégtől távozók ezentúl a konkurenciát fogják gazdagítani eddig megszerzett szaktudásukkal – írja a Wall Street Journal.

Elpártoló dolgozók, nehézkes értékesítés - a baj csőstül jön

A BMW 2011-ben mutatta be az i3-at, értékesítése 2013-ban kezdődött. Ezt követően érkezett az i8, azonban a vártnál kisebb kereslet miatt belassultak a fejlesztések. 2015-ben bő 24 ezer i3, illetve 5456 darab i8 talált gazdára, s bár utóbbi a legkelendőbb plug-in hibrid sportautó, a piaci bevezetéskor minden bizonnyal jobbra számítottak a pár ezres értékesítésnél.

A Wall Street Journal felhívja a figyelmet, hogy míg a BMW a különlegesebb piaci igényeket kívánja kielégíteni, addig a Tesla a tömegterméknek szánt autók gyártása mellett tette le voksát. A két gyártó így (egyelőre) nem közvetlen konkurenciája egymásnak, ez azonban a fejlesztők mostani elhalászása után aligha vigasztalja a németeket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink