Gyártók Lesöpörte az asztalról California a VW jóvátételi terveit

Lesöpörte az asztalról California a VW jóvátételi terveit

autopro.hu | 2016.01.13 13:30

Lesöpörte az asztalról California a VW jóvátételi terveit

Nem szenved fordulatok hiányában a szappanoperává duzzadt dízelbotrány: most épp az USA egyik állama dobta vissza a konszern problémakezelő javaslatait, elégtelen osztályzattal.

Hirdetés

Hiába dolgozta ki a Volkswagen csapata az Amerikai Egyesült Államok területén értékesített, a csalási botrányban érintett járműveik helyreállítási programját, a California Air Resources Board elutasította a programot, „incomplete” értékeléssel, amit tökéletlentől félkészen át elégtelenig sokféleképpen fordíthatunk, a lényegi üzenet azonban eléggé nyilvánvaló.

Matthias Müller és gárdája kemény napokat él meg, miután a jövő fejlesztéseit felvonultató évkezdő gigantikus kiállításokon (CES, majd Detroit) kénytelenek kanosszát járni, január 13-án ráadásul az EPA (U.S. Environmental Protection Agency) várja meghallgatásra őket a katalizátoros helyrehozó megoldásukkal kapcsolatban. Az EPA egy nappal a találkozó előtt megerősítette, hogy a VW tervei egyelőre nem kaphatnak jóváhagyást.

California állama arra kéri az autógyártót, hogy miután úgy döntöttek, csalni fognak az emissziós tesztekkel, majd ezt meg is valósították, utólag teljes körűen hozzák is helyre az általuk okozott problémát.

Pár napja a konszern vezérigazgatója együtt vacsorázott Tennessee állam szenátorával – ott található Chattanooga, ahol a VW a korábbi 1 milliárd dollár után újabb 900 millió dollárt tervez invesztálni helyi gyára fejlesztésébe, 2 ezer újabb munkatárs felvétele is kilátásban van. – Nagyon fontos beszélgetés várható az EPA és a VW vezetői között. Utóbbiak tisztában vannak az általuk elkövetett hibák jelentőségével, és úgy látom, elkötelezettek abban, hogy megfelelő módon helyrehozzák, amit elrontottak – fogalmazott találkozójukat követően Bob Corker szenátor. Röviddel e nyilatkozat után jelentette be elutasító határozatát California állam tanácsa.

Ami Európában elfogadható, a tengerentúlon nem elégséges

Eközben az európai helyreállítási programot már egy hónapja elfogadták az illetékes hatóságok. Számos esetben szoftverfrissítéssel kezelhető a probléma, a részleteket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink